Ahol a majmok ellopják a turista fényképezőgépét, és elefántok csücsülnek a motorháztetőre

A héten érkezett haza a közép-afrikai országból az a több mint 80 főből álló üzleti delegáció, akiknek az útját a Magyar Afrika Társaság és az ugandai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ szervezte meg. Ebből az apropóból az Inforádió szombati Világszám című műsorában az ugandai látnivalókról mesélt a műsorvezető, Kiss Róbert Richárd.

Ahhoz, hogy kellőképpen bejárhassuk Ugandát, legalább 7-10 naposra tervezzük az utazást. Az országra a kettősség jellemző. Miközben folyamatosan fejlődik és egymást érik az infrastrukturális beruházások, még mindig nagyon elmaradott, különösen a vidéki területeken.

Az időről és a pontosságról alkotott fogalmainkat lehetőleg hagyjuk otthon, különben csak bosszankodnánk. Ugyanis az afrikai idő Ugandában is érvényes, vagyis mindig minden csúszik. Legalább egy órát, de akár többet is. Igaz ez a hivatalos rendezvényekre is, többé-kevésbé a tömegközlekedésre is, a repülőkre nem.

u2

Az ugandai látnivalók közül a Nílus forrása számít a legalapvetőbbnek. Viszont ne egy apró csörgedező valamit várjunk. A világ leghosszabb folyója rögtön hatalmas vízhozammal indul, éppen ezért csónakban ülve érkeznek a turisták a körülbelül 80 méter széles folyamszerű hely közepére. Persze a víztenger közepén tábla jelzi a forrás pontos helyét és még egy nyilvános vécé is van a közelben. Igaz, azt nem használja senki.

A Nílus kisebb-nagyobb vízesései két irányból közelíthetőek meg. A körülbelül 60-70 métereseket csak távolabbról csodálhatják az alulról, csónakokon érkezők. Felülről, kiépített utakon sétálhatunk a vízesés közelébe.

u3

A szabadban nagyon sok állatot láthatunk: madarakat, antilopokat, zebrákat, zsiráfokat, krokodilokat és vízilovakat. Az utóbbi kettővel legyünk nagyon óvatosak, rendszeresen történnek kisebb-nagyobb balesetek. Az elefántokkal is érdemes vigyázni, mert egy-egy megzavart példány könnyen ráülhet a járművünk motorháztetejére. A majmok igen szemtelenek tudnak lenni, könnyen kikapják az óvatlan turista kezéből a szendvicset, de akár a fényképezőgépet is.

Az ugandai állatok közül veszélyes lehet a cecelégy, amely az álomkórt terjeszti. Igaz, vele főleg a dzsungeles területeken találkozhatunk. A maláriát okozó szúnyoggal szemben sem árt felvérteznünk magunkat riasztószerekkel. Éppen ezért vannak szúnyoghálóval körbevéve az ágyak a szállodákban. Ha mégis megcsípett, gyógyszerekkel eredményesen kezelhető a betegség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez