Konkrét cselekvési terv készül a terroristák ellen

Az ENSZ a jövő év elején bemutatja a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harc jegyében készülő átfogó cselekvési tervét – jelentette be vasárnap Ban Ki Mun, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) Kuala Lumpur-i csúcstalálkozóján.

A világszervezet főtitkára együttműködésre szólította fel Oroszországot és az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban.

“Minden terroristát és szélsőséges ideológiát le kell győzni a humanizmus nevében. Erre való tekintettel egyesülnünk kell. Globális szolidaritást kell mutatnunk… a közös ellenség az IÁ, és néhány más szélsőségesek és terrorista csoport” – mondta Ban Ki Mun.

Az ENSZ-főtitkár Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világszervezet a jövő év elején átfogó cselekvési tervvel rukkol elő az erőszakos szélsőségesség elleni harc érdekében. Ban Ki Mun azt mondta, hogy a konzultál az ENSZ-tagországokkal, tájékozódik a terrorizmus elleni harcban szerzett tapasztalataikról, és javaslatokat vár tőlük arra nézve, hogyan lehet csapást mérni a terrorizmusra és az erőszakos szélsőségességre, felszámolni az olyan szervezeteket, mint az IÁ és a Boko Haram. Az ENSZ-főtitkár arra számít, hogy Oroszország ebben a folyamatban vezető szerepet vállal.

Dmitrij Medvegyev arról beszélt, hogy az elmúlt napok eseményei, az orosz utasszállító elleni merénylet, a párizsi terrorcselekmények és a Mali fővárosában, Bamakóban végrehajtott mészárlás – amely áldozatai között ugyancsak voltak oroszok is – arról tanúskodik, hogy a terrorizmusnak nincs határa, és össze kell hangolni a jelenség elleni politikai és katonai erőfeszítéseket. A terrorizmussal csakis az ENSZ-re támaszkodva, az érintett országok összefogásával lehet felvenni a harcot – tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök leszögezte, hogy országa és szövetségesei megalkuvás nélkül fognak harcolni az Iszlám Állam  (IÁ) ellen, visszafoglalják a dzsihadista szervezet által elfoglalt területeket, elvágják pénzforrásait és kézre kerítik a vezetőit. Obama hozzátette, hogy hasznos lenne, ha Oroszország is az Iszlám Állam elleni harcra összpontosítana. Reményét fejezte ki, hogy Moszkva beleegyezik a Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását feltételező damaszkuszi átmenet lebonyolításában.

Az ASEAN tagországainak vezetői Kuala Lumpurban nyilatkozatot írtak alá arról, hogy a tíz tagországot – Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar, Kambodzsa – számláló “szövetség” a jövő év elejétől  “közösséget” hoz létre a térség országainak szorosabb politikai, gazdaság és szociális-kulturális integrációja érdekében, biztosítandó az áru és tőke szabadabb áramlását a térségben, ahol a világ lakosságának kilenc százaléka, 630 millió ember él – több mint az Európai Unióban vagy Észak-Amerikában -, és amely a világ hetedik legnagyobb gazdasága az összesített, 2400 milliárd dolláros össztermékével.

A térség gazdasági és demográfiai egyenlőtlenségét jól mutatja, hogy az egyik tagország, Indonézia – a világ negyedik legnépesebb országa – az ASEAN termelésének negyven százalékát adja. Egyedül Szingapúr GDP-je harmincszorosa Laoszénak, illetve ötvenszerese Kambodzsa vagy Mianmar össztermékének. Sokszínű közösségről van szó, amelyben választott demokráciák, monarchiák, kommunisták vagy éppen a háttérből junták által irányított országok tömörülnek.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez