Elpusztult a világ egyik utolsó fehér orrszarvúja

A 41 éves orrszarvú halálával még közelebb került a faj a teljes kipusztuláshoz.

Nola, az északi fehér orrszarvú (északi szélesszájú)  a San Diego-i állatkert sztárja volt. 1989-ben szállították az Egyesült Államokba. A nőstény orrszarvút egy bakteriális fertőzés miatt november első napján megműtötték, de az egészségi állapota sajnos csak romlott a beavatkozás után. Enni sem volt hajlandó, ezért nagyon legyengült. Az orvosok az elaltatása mellett döntöttek, hogy ne szenvedjen tovább feleslegesen. Nola volt az egyik utolsó északi fehér orrszarvú a világon.

Az észak fehér orrszarvúk egykoron uralták a közép-és kelet -afrikai szavannákat, erdőket, de az orvvadászoknak “köszönhetően” számuk drasztikusan csökkent. 1970-re már csak 500 darab maradt belőlük, napjainkra pedig teljesen eltűntek a vadonból. Nola halálával már csak három darab észak fehér orrszarvú maradt a világon. Őket a kenyai Ol Pejeta vadasparkban gondozzák, katonai védelem alatt. A Természetvédelmi Világszövetség besorolása szerint ez a faj a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriában szerepel. Tudósok már évek óta azon fáradoznak, hogy megpróbálják megmenteni, de tavaly elpusztult az utolsó nemzőképes hím, ezért félő, erre nincs már esély.

Az észak fehér orrszarvúnak csak egy alfaja létezik, a déli szélesszájú orrszarvú. Ennek egyedei Afrika déli részén élnek, jelenleg körülbelül 12 ezer van belőlük. Az orvvadászok azonban rájuk is vadásznak, ezért számuk évről évre csökken.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez