Haben Girma: hogyan lesz egy siket és vak migránsból ügyvéd?

Haben Girma 27 éves, és már az Egyesült Államokban született. Családja Eritreából érkezett az országba, szülei már itt nevelték fel a siket és vak kislányt. Girma most elvégezte az egyetemet, és ezzel ő lett az első siket és vak diák, aki a Harvard jogi karán diplomázott.

Itt pedig egy TEDx Talk során meséli el, hogyan jutott odáig, hogy végül ő maga is sérült emberekkel foglalkozzon:

Ahogyan a videóból is látszik, Girma elképesztően jól kommunikál, észre sem vennénk, hogy bármilyen hallás- vagy látási problémával küszködik. Mesélt arról, hogy pontosan milyen is ebben az állapotban:

“Magamra a siketvak kifejezést használom. A látásom és hallásom erősen korlátozott, amit igen nehéz leírnom. A nagyon nagy írást néha el tudom olvasni, de a Braille olvasása kényelmesebb. Hallani is hallok valamennyit, mondjuk tíz szóból négyet el is csípek, de ez nagyon fárasztó, így ehelyett egy billentyűzethez kötött Braille megjelenítő eszközt használok.”

Az elképesztő teljesítményt az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama sem hagyta szó nélkül. Girma nemrég a fogyatékossággal élők jogaiért szólalt fel a Fehér Házban. Nem ez volt azonban az első beszéde.

“Igazából elég jól hallom a magas frekvenciájú hangokat, az alacsonyabbakat viszont szinte egyáltalán nem. Így aztán megpróbálok mindig magas frekvencián beszélni, ennek köszönhetően hallom magam, így a beszédem is elég tiszta tud lenni.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez