Megkezdték Tutanhamon szakállának helyreállítását

Egy éve karbantartási munkálatok közben véletlenül letörték a szakállat, majd sietve epoxival ragasztották vissza. Ez volt a baj.

A világhírű műkincset a munkálatok előkészületeként két hete emelték ki az Egyiptomi Múzeum ékszertermében álló vitrinéből ugyancsak újságírók jelenlétében, majd egyiptomi és német szakértők egy csoportja vizsgálatokba kezdett annak érdekében, hogy a világsajtót bejáró ballépés orvoslásának módját meghatározzák.  Christian Eckmann, a projekt német vezetőjének elmondása szerint a csoport a maszk aprólékos tanulmányozása eredményeképpen fogja megállapítani, miként távolítsa el a szakáll rögtönzött visszahelyezésekor használt, az inkább az építőiparban alkalmazott epoxigyantát.

Eckman nem tudott pontos határidőt mondani, szerinte a munka egy-két hónapig is eltarthat, s hangsúlyozta, hogy a makacs ragasztó eltávolítása nagy türelmet igénylő feladat. A szakáll leemelése után megvizsgálják, miként volt eredetileg a maszkhoz rögzítve, s csak azután kezdik meg a visszahelyezés kényes folyamatát. “Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így azt sem tudjuk, mennyi időbe telik annak eltávolítása” – mondta. A 3300 éves aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez