Iráni halászhajót zsákmányoltak a szomáliai kalózok

Két halászhajót támadtak meg a szomáliai kalózok: egyiket sikerült is elfoglalniuk, a 15 fős legénységet fogságba ejtették.

A legutóbbi hírek szerint a kalózok által elfoglalt iráni halászhajó a szomáliai kikötőváros, Hobyo felé tart. A másik megtámadott hajónak, amely thai zászló alatt halászott, sikerült elmenekülne a kalózok el.

Biztonsági szakértők jelezték, hogy a legtöbb külföldi halászhajó engedély nélkül, illegálisan halászik a szomáliai felségvizeken, és ezzel súlyos károkat okoz a kelet-afrikai ország gazdaságának. A szomáliai kalózok pedig rendszerint ürügyként használják fel a jogsértéseket a támadásaikhoz. Ez pedig csak felbátorítja a többi kalózbandát, hogy hasonló akciókat hajtsanak végre a tengereken, illetve az Indiai-óceánon.

A szomáliai kalózok 2011-ben voltak a legaktívabbak, akkor 700 tengerészt ejtettek foglyul és több tucat halászhajót, illetve tankerhajót zsákmányoltak, hogy váltságdíjat követeljenek értük. A kalózok a váltságdíjakból több millió dollárra tettek szert. Ennek eredménye azonban az lett, hogy az ENSZ és a NATO közreműködésével nemzetközi missziót állítottak fel NAVFOR néven, amely hadihajókat küldött Szomália partjaihoz, hogy megakadályozzák a kalózok tevékenységét.

A legutóbbi információk szerint a szomáliai kalózok jelenleg 56 túszt és két hajót tartanak fogságban, 26 tengerész már 2012 márciusa óta “élvezi” a kalózok vendégszeretetét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez