Al Shabab: Elvágjuk az Iszlám Állam híveinek a torkát

A szomáliai radikális iszlamista lázadó-és terrorszervezet nem tűri, hogy harcosai közül bárki is hűséget fogadjon az Iszlám Államnak, ezért azzal fenyegetőznek, hogy az árulókat azon nyomban kivégzik.

„Ha bárki csatlakozik egy másik iszlamista mozgalomhoz, azonnal megöljük” – mondta Abu Abdalla, az al Shabab egyik első számú vezetője. A terrorvezér leszögezte, hogy a szervezet egysége mindennél fontosabb, ezért nem tűrik el, hogy bárki is csatlakozzon egy másik szervezethez.

A szomáliai radikális iszlamista al Shabab lázadó-és terrorszervezet több mint 20 éve vív polgárháborút a kelet-afrikai országban. Az utóbbi években azonban kiszorították csapataikat a stratégiai fontosságú városokból, ezért befolyásuk és pénzügyi forrásaik is jelentősen megcsappantak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne jelentenének még mindig komoly fenyegetést a nemzetközileg elismert kormány és az országban állomásozó békefenntartók számára. Az al Shabab ugyanis továbbra is rendkívül aktív és számos merényletet hajtott már végre az országban, főként a fővárosban.

Az al Shabab térvesztése a szervezeten belül komoly feszültségeket gerjesztett. Több frakció ugyanis nemrég hűséget fogadott az Iszlám Államnak, mely Irakban és Szíriában harcol. Az al Shabab azonban jelezte, hogy továbbra is az al- Kaida szövetségese, és nem áll szándékukban az Iszlám Állam oldalára állni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez