Zika vírus állhat a tömeges születési rendellenességek hátterében

A denge-lázhoz hasonló, szúnyogcsípéssel terjedő vírust sejtenek a brazil orvosok az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett, immár 700-ra rúgó mikrokefáliás (kisfejűség) esetek hátterében. A Zika vírus fertőzésének gócpontja az északkeleti Pernambuco állam, ahol az elmúlt hónapokban 520 újszülöttnél regisztrálták a betegséget.

Bár a zika és a mikrokefáliás esetek közötti összefüggést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezidáig nem erősítette meg, a szervezet igazgatója, Margaret Chan úgy nyilatkozott, hogy a WHO már vizsgálódik ebben az irányban.

A brazil szakemberek és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet szakértői szerint minden jel arra mutat, hogy a zika vírusát a denge és a chikunguña lázak vektora, az aeades aegypti szúnyog terjeszti, azonban 2009-ben bebizonyosodott, hogy a vírus szexuális úton emberről emberre is terjed. A mikrokefáliás csecsemőket világra hozó nők vérében ez idáig 18 államban sikerült kimutatni a kórokozót, ami azonban igazán aggasztó, az az, hogy míg 2014-ben mindössze 12 esetet regisztráltak Pernamubcóban, addig idén már 520 megbetegedést jegyeztek fel a hatóságok.

Mivel a vírus potenciálisan akár tömeges fertőzéseket is okozhat, a brazil állam már létrehozott egy különleges vészhelyzeti szakértői csoportot, amelynek feladata egy esetleges járvány kitörésének megakadályozása.

A denge- és a sárgalázhoz is hasonló zika vírust (ZIKV) első ízben 1947-ben mutatták ki egy majom vérében az ugandai Zika erdőségeiben, az első humán megbetegedéseket pedig 1968-ban diagnosztizálták Nigériában. A zika klinikai tünetei általában fej- és ízületi fájdalmakkal, kötőhártya-gyulladással, bőrkiütésekkel és lázzal járnak, és fertőzés esetén csupán a páciens tünet kezelése megoldott.

Afrikán és Ázsián kívül az első járványokat 2007 áprilisában regisztrálták Mikronéziában, majd 2015-ben – egyes szakértők szerint a 2014-es foci-vb nyomán érkezett látogatókon keresztül – Brazíliában is feltűnt a betegség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez