Még nincs is nyár, de már tombolnak a bozóttüzek Ausztráliában

Ketten életüket vesztették, 16-an pedig megsérültek az Ausztrália déli részén pusztító, nagy kiterjedésű bozóttűzben – közölték csütörtökön a hatóságok.

Jay Weatherill, Dél-Ausztrália kormányfője elmondta, hogy a két haláleset a szövetségi állam fővárosától, Adelaide-től északra történt, az égési sérülésekkel kórházban ápolt 16 ember közül pedig öt súlyos vagy életveszélyes állapotban van.

A tűz eddig 90 ezer hektárnyi területet perzselt fel, és legalább 16 ház, valamint gazdasági épületek, mezőgazdasági eszközök és járművek váltak a lángok martalékává. Sajtójelentések szerint több ezer tyúk és disznó is áldozatul esett a tűznek, amelyet a hatóságok szerint nem szándékos gyújtogatás okozott.

A tűzoltóság arról tájékoztatott, hogy csütörtökig a lángok 60 százalékát sikerült megfékezni, a műveletnek kedvez a hidegebbre fordult időjárás és a gyengébb szél is.

Ausztráliában hamarosan kezdődik a nyár és vele együtt a bozóttűzszezon.

Dél-Ausztráliában a tűzoltóság szerint “veszélyes a helyzet” a régióban uralkodó nagy szárazság miatt, és csak hosszan tartó esőzések csökkenthetik a tüzek kialakulásának kockázatát.

Múlt héten Nyugat-Ausztráliában is négyen – köztük külföldi turisták – haltak meg bozóttüzek miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez