Már a Nutella is harcol az Iszlám Állam ellen

Világszerte mindennapos beszédtémává vált az ISIS, vagyis az Iraki és Szíriai Iszlám Állam az utóbbi két évben. A dzsihadista terrorszervezet angol elnevezése újabban egy ötéves kislánynak okozott komoly csalódást.

Mitológiai neveket adott gyermekeinek az ausztrál Heather Taylor. Kisfiát a skandináv isten, Odhinn (magyarul Odin), kislányát az egyiptomi istennő Isis (magyarul Ízisz) után nevezte el. Az is igaz még a nyolc és ötéves gyerekekre, hogy nagyon szeretik a Nutellát. Alig várták, hogy a mogyorókrém aktuális akciójában ők is részt vehessenek, és megkaphassák a saját, névre szóló nutellás üvegüket.

Az izgatott kicsiket nagynénjük vitte el a boltba Shellharvour-ban. A mogyorókrémes pultnál azonban kiderült, nem mindenki jogosult a saját üvegre – írja a The Sydney Morning Herald. A számítógép testesítette meg a gonoszt, amikor könyörtelenül elutasította a gyerekek neveit, mondván: azok problematikusak. Némi egyezkedés után Odhinn kérése meghallgatásra talált, a kislányé viszont nem.

A szomorú eset után a Nutella anyavállalata, a Ferrero ausztráliai vezérigazgatója személyesen is megkereste a családot, és kitartott az elutasítás mellett: Az Iszlám Állam nevét nem hajlandóak ráírni a nutellás üvegre. Az anyának az az érve sem hatotta meg az édességgyárat, hogy a kislányt már jóval az Iszlám Állam megalakulása előtt Isis-nek hívták.

Nem valószínű, hogy emiatt majd felnőttkorában pszichológushoz járna Isis. Édesanyja viszont elmondta, hogy újabban neve miatt furán néznek a gyerekre. Bármilyen hihetetlenül hangzik, nem az ausztrál ötéves kislány az első, akinek gondja adódik az Iszlám Államéhoz hasonló neve miatt.

Nemrégiben például a San-Franciscó-i Isis Anchalee panaszkodott, amiért neve miatt letiltotta adatlapját a Facebook. Az amerikai gyógyszergyár, az Isis Pharmaceuticals pedig komolyan elgondolkodott a névcserén, elkerülendő a vásárlók esetleges negatív asszociációit. Végül a világ Íziszei összefogtak és online petícióban követelték, hogy ne használja nevüket a terroristák megjelölésére a média. Az augusztus 24-én lezárt követelést 56.800-an írták alá.

Alternatívaként az Iszlám Állam arab elnevezése, a DAESH (ejtsd: dáés) szolgálhat. Ezt egyébként a francia elnök, Farncois Hollande már használta beszédében.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez