Evo@COP21: “A kapitalizmus és a szabadpiac elpusztítja a bolygót”

Az ENSZ 21. Klímakonferenciájának (COP21) példátlan biztonsági intézkedésektől kísért megnyitóján felszólaló Evo Morales bolíviai államfő arra figyelmeztetett, hogy a kapitalista gazdasági berendezkedés felelős a bolygónkat sújtó globális felmelegedésért, amely szerinte a pusztulás szélére sodorta a Földet.

A klímacsúcs megnyitóján Evo Morales azt is kifejtette, hogy a jelenlegi gazdasági és fogyasztói modell fenntartását támogató államokat felelősség terheli a klímaváltozással járó természeti és humanitárius katasztrófák kialakulásában. A bolíviai elnök leszögezte, hogy szemet hunyni a globális felmelegedés valós okai felett egyet jelent az élet és a földanya elárulásával.

“A szabadpiac nevében a kapitalista világrend egyszer használatos, eldobható fogyasztási cikkekkel felfegyverkezve üzent hadat a természetnek.”

– mondta Evo.

Morales valószínűleg nem tévedett nagyot, amikor arról beszélt, hogy amennyiben az emberiség nem változtat gyökeresen a jelenlegi gazdasági modellen, úgy az egész civilizáció jövője forog veszélyben. Bolíviai környezetvédők azonban abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy míg az andoki ország alkotmánya a világon egyedülállóan törvénybe foglalta az őslakos világkép a természettel harmóniát hirdető pilléreit, addig a valóság gyökeresen más képet mutat.

A zöldek szerint az energetikai és az élelmiszer-biztonság jól csengő szakkifejezései mögött Bolíviában rohamléptekben zajlik az erdőirtás, aggasztóan szennyezettek a folyók, egyre nagyobb teret hódítanak az exportra szánt monokultúrák, és számtalan endemikus fajt fennmaradását veszélyezteti az ember.

A hivatalos verzió szerint a francia klímacsúcson a felek egy olyan, mindenki számára elfogadható megállapodást szeretnének tető alá hozni, amely előmozdítja a globális felmelegedés elleni globális fellépést.

Ban Ki-Moon ENSZ főtitkár szavaival élve: “Nincs B-terv, mert nincs B bolygó”, azonban a Kiotói Egyezmény sikertelensége miatt hitelét vesztett világszervezet konferenciájának megnyitójával egy időben Párizsban, Londonban, Madridban és a világ számos nagyvárosában milliók vonultak az utcákra.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez