Nem kérnek az amerikai megszállókból, még akkor sem, ha segítenek

Haider Al-Abadi iraki kormányfő elutasította az Egyesült Államok által megígért szárazföldi katonai segítséget, az iraki síita milíciák pedig jelezték, támadni fogják az amerikai különleges erőket, ha azok iraki földre lépnek, jelentette a Reuters hírügynökség.

Abadi közleményben szögezte le, hogy Iraknak nincs szüksége külföldi szárazföldi erőkre. Egy későbbi közleményben pontosított a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy bármiféle katonai hadművelet, vagy külföldi speciális erők iraki földre lépése csakis az iraki kormányzat jóváhagyásával és koordinálásával, az ország szuverenitásának teljes körű tiszteletben tartásával történhet. Az amerikai és iráni támogatással mintegy egy éve hivatalba lépett Abadi fenntartása annak köszönhető, hogy elsősorban a síita milíciákra támaszkodhat, amelyek azonban még mindig ellenségesen viszonyulnak az amerikai hadsereghez.

Washington kedden jelentette be, hogy kész erősítést küldeni a Szíria északi részén szolgáló különleges erőinek, a tanácsadói feladatokkal megbízott mintegy ötven katonájának, ezenkívül különleges kiképzésű egységet tervez Irakba telepíteni, hogy segítse az iraki erőket és a kurd önvédelmi erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez