Általános a vérengzés az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az idén szinte napi gyakorisággal követtek el olyan vérengzéseket, amelyekben négynél több embert öltek vagy sebesítettek meg – közölte csütörtökön, friss statisztikai adatokra hivatkozva a The New York Times című amerikai napilap a San Bernardino városában elkövetett mészárlás apropóján.

Az újság internetes felületén azt írta, hogy az idén 462 ember halt meg lőfegyverrel végrehajtott támadásokban, és 1314-en sebesültek meg – ebben benne van a szerda esti San Bernardinó-i vérengzés 14 halálos áldozata és 17 sebesültje. A statisztikai adatokból ítélve a támadások zöme az utcán vagy nyilvános helyeken történt.

A lap két, nem hivatalos adatbázisra hivatkozik, amelyek az amerikai médiában is taglalt, négynél több halálos áldozatot vagy sebesültet követelő tömegmészárlásokat tartanak nyilván. Év eleje óta 354 ilyen zajlott le az Egyesült Államok 47 szövetségi államának 220 városában, amiből a lap szerint következtetni lehet az ilyesfajta esetek általánossá vált jellegére. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a tendencia felerősítette a lőfegyverek tartásával kapcsolatos vitát az Egyesült Államokban.

A dél-kaliforniai San Bernardinóban gépfegyveres, terepruhát viselő támadók – szemtanúk és rendőrségi feltételezés szerint hárman – ütöttek rajta egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén, és 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek. Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy 2012 decemberében egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában lemészárolt 27 embert, köztük 20 gyereket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez