Bojkottálja saját Nobel-díjasát Belorusz

A fehérorosz rádió és televízió nem közvetíti Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő irodalmi Nobel-díjának átadását – jelentette be pénteken a nemzeti rádió és televízió társaság.

“Szervezési, műszaki, pénzügyi és jogi okok miatt a Belteleradiokompanyija nem tervezi a 2015-ös Nobel-díj átadó ünnepségek sugárzási jogának megvásárlását” – tudatta közleményben a rádió és televízió társaság szóvivője. “Hangsúlyozni kívánom ugyanakkor, hogy a rádió és más televíziós csatornák bőséges terjedelemben beszámolnak erről az eseményről” – tette hozzá. Szvetlana Alekszejevics december 10-én veszi át a díjat Stockholmban.

A Belteleradiokompanyija teszi ki az Aljakszander Lukasenka elnök által vaskézzel irányított Fehéroroszország médiájának szinte teljes egészét, akit Szvetlana Alekszijevics többször is bírált. Az írónő és a hatalom kapcsolata korántsem zavartalan, bár az elnök gratulált a Nobel-díjhoz, amellyel első ízben tüntettek ki fehérorosz állampolgárt.

Egyedül a Lengyelországból sugárzó Belsat független televíziós csatorna sugározza a díjátadó ünnepséget – mondta a Belsat igazgatója, Aljakszej Dzikavicki az AFP francia hírügynökségnek.

“Félnek élőben közvetíteni a Nobel-díj-konferenciát, tudják, hogy (Alekszijevics) beszédet fog ott mondani” – mondta az AFP-nek a Fehérorosz Nyelvi Társaság képviselője, Oleg Truszov. “A hatalom azonban nem tudja elhallgatni ezt az eseményt, az emberek tudják, hogy Szvetlana Alekszijevics kapta a Nobel-díjat.”

A közösségi portálokon többen fellázadtak amiatt, hogy nem nézhetik élőben a közszolgálati csatornákon a díjátadó ceremóniát. “Félek, hogy hivatalnokaink nem értették meg, mennyire fontos ez az esemény. Kár. Nézzétek az interneten!” – tanácsolta Facebook-oldalán Julija Csernyavszkaja, Szvetlana Alekszijevics egyik barátnője.

“Mi a kávéházban közvetítjük (az ünnepséget). Belépődíj: egy üveg bor” – írta Aljakszander Vasziljevics, az írók és irodalomkedvelők törzshelyének számító minszki kávéház tulajdonosa.

A 67 éves ellenzéki írónak “a szenvedésnek és a bátorságnak emléket állító polifonikus írásaiért” ítélte oda a Svéd Akadémia a világ legrangosabb irodalmi elismerését október 8-án.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez