Halál az olajmezőn

Tűz volt egy Kaszpi-tengeri olajfúró platformon, 30 munkás eltűnt, egy életét vesztette – közölte szombaton a SOCAR azerbajdzsáni állami olajvállalat, amely az eltűnt olajmunkások listáját is nyilvánosságra hozta.

Az eddigi adatok szerint 32 munkást sikerült kimenteni, a SOCAR nem közölte, hogy összesen hányan voltak a platformon a tűz keletkezésekor. Egyes hírek szerint 42, más források szerint 63 ember tartózkodott ott a katasztrófa kezdetén.

Mirvani Gahramanli, az azerbajdzsáni olajipari dolgozók jogvédő bizottságának vezetője korábban arról tájékoztatott, hogy a tűz pénteken ütött ki, sikerült az éjjel eloltani, és 42 munkást ki tudtak menteni.

Újabb jelentések szerint azonban a tüzet mégsem sikerült eloltani, sőt azt feltételezik, hogy a lángok átterjedtek az olaj- és gázfúrólyukakra is.

A SOCAR közleménye szerint a tűz annak hatására keletkezett, hogy az erős szélben megsérült a platformon egy gázvezeték.

A mentési munkálatok folytatódnak, ezekben részt vesznek a rendkívüli helyzetek minisztériumának helikopterei és az azerbajdzsáni hajóflotta hajói is. A mentési munkálatokat nehezíti a viharos szél és a magas hullámok.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök különbizottságot állított fel a mentési munkálatok felgyorsítására, az illetékes állami szervek tevékenységének összehangolására, valamint a katasztrófa okainak kivizsgálására és következményeinek elhárítására. Az azerbajdzsáni ügyészség büntetőeljárást indított a katasztrófával kapcsolatban.

A SOCAR termelésének 60 százaléka ezen a platformon történik, így a katasztrófa biztosan érinti a teljesítményét – írta a Reuters.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez