Tálibok rohanták le a kandahári repteret

Legkevesebb nyolc ember meghalt már az afganisztáni Kandahár város repülőtere elleni tálib támadásban, amely kedden kezdődött és szerda reggel még tartott helyi tisztségviselők és lakosok szerint.

Az azonos nevű tartomány kormányzójának szóvivője azt mondta: nyolcan – civilek és katonák – haltak meg a tálib támadásban. Az afgán hadsereg egyik parancsnoka szerint viszont tizennyolc halott van. A kabuli kormány azt jelentette, hogy több támadót is megöltek, de ennél pontosabbat nem közölt.

Helyi lakosok – akiknek hatósági felszólításra otthonukban kell maradniuk – elmondták, hogy az összecsapás még szerda reggel is tartott.

A hatalmas kandahári repülőtéren a polgári részleg mellett az afgán hadseregnek és a NATO-nak közös támaszpontja van. A kormányzó szóvivője kedden azt mondta: “Számos lázadó megszállt egy iskolát, ahonnan tüzet nyitottak a reptérre.” Kari Juszuf Ahmadi, a szélsőségesek egyik szóvivője azt mondta: néhány öngyilkos támadó betört a repülőtér területére és harcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel. A repülőtér elleni támadás előtt két öngyilkos pokolgépes merénylet is történt egy rendőrőrs ellen Kandahárban; a város hagyományosan a tálibok egyik fellegvárának számít.

Az egyre rosszabb biztonsági helyzetre tekintettel a NATO korábban úgy döntött, hogy a jelenlegi 12 ezer tagú afganisztáni katonai kontingensének létszámát gyakorlatilag változatlanul fenntartja a következő évben is.

(Fotó:MTI/EPA/HUMAYOUN SHIAB)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez