GITMO: vádemelés helyett kényszertáplálás (videó)

Újabb, éles kritikák érték az Egyesült Államok kormányát a május óta éhségsztrájkoló guantanamói rabok kényszertáplálásának ügyében.

 

 

A jogellenes, formális vádemelést nélkülöző fogva tartásuk és emberi jogaik rendszeres megsértése ellen éhségsztrájkoló rabok most a Ramadan beköszöntével a kényszertáplálásukról szóló híradásoknak köszönhetően kaptak nagyobb nyilvánosságot.

A három hónapja koplaló 45 foglyot a kedden kezdődött Ramadán böjti hónapja alatt az amerikai hadsereg továbbra is akaratuk ellenére valamint több nemzetközi jogvédő és iszlám vallási szervezet kifejezett tiltakozása ellenére, orrszondán keresztül táplálja.

Az észak-amerikai hatóságok elismerték, hogy folytatják a kényszertáplálást a Ramadán alatt is, ám a tisztviselők szerint ez nem sérti a fogvatartottak jogait, mivel „a több órás műveletre az iszlám szabályait nem sértve napnyugta után és napkelte előtt kerül sor”.

A rabok akartuk ellenére történő etetésével kapcsolatban a Gladys Kessler szövetségi bírónő vezette amerikai ítélőtábla arra a megállapításra jutott, hogy bár „az eljárás kétség kívül, fájdalmas, megalázó és rendkívül erőszakos, a bíróságnak még sincs megfelelő jogköre annak betiltására.” Az ítélet arra is kitért, hogy sem az orvosi etikával, sem a kínzást tiltó nemzetközi előírásokkal nem összeegyeztethető az orrszonda erőszakos alkalmazása.

A bírónő négyoldalas memorandumban fordult Barack Obama elnökhöz arra kérve az államfőt, hogy függessze fel az emberi jogokat sértő eljárást.

A kényszertáplálás ellen kampányt indító Reprieve emberi jogi szervezet Mos Def, mostani művésznevén Yasiin Bey amerikai repper és Asif Kapadia rendezővel készített igen naturális ám roppantul hatásos kisfilmet a kényszertáplálás gyakorlatáról.

A reppert képzett orvosok kötözték a kényszerítő-székbe, majd megpróbálták elhelyezni az orrszondát Mos Def nyelőcsövében. A videó érdekessége, hogy lépésről-lépésre követi a Guantanamón rendszeresített – az amerikai szakzsargon által „force feeding standard operating procedure”- névre keresztelt eljárást.

A kisfilmet gyenge idegzetűeknek semmiképpen sem ajánlatos végignézni, arra azonban mindenképpen megfelelő, hogy reflektorfénybe állítsa az újsághírek hasábjain naponta olvasott hírek mögött megbújó emberi szenvedést és az azt okozó kegyetlenséget.

Guantanamón 120 rab folytatja az éhségsztrájkot közülük 44-en nap mint nap átesnek a „kényszertáplálás rendszeresített általános eljárásán”.

{youtube}bc4Uqucobxo{/youtube}

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez