Nő a feszültség Törökország és Irak között

Néhány nappal azután, hogy újabb török katonai alakulatot telepítettek Irakba, az arab ország legfőbb síita vallási méltósága, Ali asz-Szisztáni nagyajatollah pénteken felszólította a bagdadi kormányt, hogy ne tűrje el Irak szuverenitásának megsértését. Recep Tayyip Erdogan török államfő viszont ismét kizárta a török kontingens kivonását.

Szisztáni szóvivője, Abdul Mehdi Karbalaj sejk a nagyajatollah állásfoglalását ismertetve nem nevezte néven Törökországot, a török csapattelepítések miatti vita azonban feszültté tette Ankara és Bagdad viszonyát, miután Bagdad cáfolja, hogy hozzájárult volna a lépéshez. Szóvivője szerint az ajatollah úgy fogalmazott, hogy Irak szomszédai nem küldhetnek egyetlen katonát sem Irakba „a terrorizmus elleni harc ürügyén”, csakis a bagdadi kormány jóváhagyásával. „Az iraki kormány felelős Irak szuverenitásának megőrzéséért, és nem tűrheti el annak megsértését, bármit is hozzanak fel annak igazolására” – mondta, majd hozzátette: Szisztáni arra kérte az irakiakat, hogy tanúsítsanak türelmet az országban élő külföldiekkel szemben. Síita fegyveres csoportok előzőleg erőszakkal fenyegették Törökországot és érdekeltségeit is, hogy csapatai kivonására kényszerítsék Ankarát.

A múlt hét végén egy török zászlóalj érkezett az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő észak-iraki Moszul közelében található Basika város térségébe, harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel. Ankara szerint a török katonák a helyi erők kiképzésében és felfegyverzésében segédkeznek, és telepítésük az iraki védelmi minisztérium és rendőrség tudtával történt. Bagdad szerint azonban a műveletet nem kérte és nem is engedélyezte az iraki vezetés.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken – előző napi kijelentését megerősítve – kizárta a katonai kontingens kivonását. Az államfő sajtóértekezletén hozzáfűzte: Törökország „elszántan” folytatja a kiképzést. Ankara a nap folyamán korábbi külügyminiszterét, a jelenleg külügyi államtitkári tisztségben szolgáló Feridun Sinirlioglut és az MIT török titkosszolgálat vezetőjét, Hakan Fidant küldte tárgyalni Bagdadba Haider al-Abádi iraki kormányfővel a török csapatok „átszervezéséről” – olvasható a török miniszterelnök hivatalának közleményében. Egyelőre azonban nem világos, hogy az átszervezés mit fog tartalmazni. A közleményben azonban szó esik arról, hogy a felek megállapodtak olyan mechanizmusok kidolgozásáról, amelyek elmélyítik az együttműködést a török és az iraki kormány között a biztonsági kérdésekben.

Ugyanakkor az iraki kormányfő pénteken arra utasította a külügyminisztériumát, hogy terjesszen be hivatalos panaszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a török csapatok ügyében. Abádi hivatalos honlapján úgy nyilatkozott: arra kérte fel a Biztonsági Tanácsot, hogy utasítsa Törökországot csapatai azonnali kivonására Irakból.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez