Küszöbön a béke Líbiában

Líbia egymással harcoló felei megegyeztek abban, hogy december 16-án aláírják a nemzeti egységkormány létrehozásáról szóló, az ENSZ támogatását is élvező megállapodást – közölte Martin Kobler, a világszervezet líbiai különmegbízottja pénteken.

Az ENSZ már évek óta közvetít Líbia két rivális kormánya és fegyveres ereje között. A négy éve tartó konfliktus rendezési elveiről kidolgozott nyilatkozatot vasárnap írták alá.

A kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert parlament, illetve a tripoli székhelyű, iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) által aláírt nyilatkozat egy tíztagú közös bizottság felállítását irányozza elő, amely megnevezi majd az észak-afrikai ország átmeneti elnökét és helyettesét – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

Rengeteg problémával kell szembenézni

Egy éven át tartó egyeztetések után Bernardino León ENSZ-különmegbízott októberben elérte, hogy megállapodást írjanak alá a tárgyaló felek egy líbiai nemzeti egységkormány felállításáról. A két parlament azonban elutasította a megállapodást.

Kobler pénteken mindkét fél képviselőit méltatta, amiért a Tunéziában tartott tárgyalások második napján bejelentették az egységkormányról szóló megállapodás aláírását. Ugyanakkor elismerte, hogy az új líbiai kormánynak számos problémával kell majd megbirkóznia.

Nem jó hír az Iszlám Államnak

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása után Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány és két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak a fővárosban, Tripoliban.

A megállapodás sikeres megvalósulása megnyitná az utat az egységkormánynak juttatott nemzetközi segítség előtt – írja a Reuters hírügynökség –, hogy támogassák annak erőfeszítéseit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szemben. Az országban eluralkodott kaotikus állapotokat kihasználva a dzsihadisták területeket foglaltak el Líbiában, köztük az ország nyugati felén lévő Szirte városát is.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez