Öt dolog amit tudni érdemes a fegyveres vérengzésekről

Egyre többször hallani arról, hogy különös kegyetlenséggel mészárolnak le embereket a fejlett országokban, sokszor ráadásul olyanok, akikről sem barátaik, sem családjuk nem gondolná, hogy képesek ilyenre. Ahogy sok minden másban, az Egyesült Államok ebben is vezet. A többi hasonló gazdasági helyzettel rendelkező országhoz képest Amerikában történik a legtöbb fegyveres vérengzés. Az IFLScience összegyűjtött hat dolgot, amit mindenképp érdemes tisztázni a témával kapcsolatban.

1, Nem leszünk nagyobb biztonságban, ha több fegyverünk van

Egy felmérés szerint 1983 és 2013 között az Egyesült Államokban 78 ilyen eset történt, míg a többi vizsgált országban összesen 41. Tehát 24 ország együtt valamivel több mint a felét tette ki az amerikai lövöldözéseknek.

Továbbá egyértelmű korreláció van aközött, hogy mennyi az egy főre eső fegyverek száma egy országban és hány vérengzést követnek el. Mivel a fegyverviselést támogatókról ez az érv egyszerűen lepattan, így kipróbálták azt is, hogy mi van, ha az Egyesült Államokat kiveszik az egyenletből. A végeredmény továbbra is ugyanaz: több fegyver több lövöldözést eredményez.

2, Az ilyesfajta lövöldözések egyre gyakoribbak

1983 és 2011 között átlagosan 200 nap telt el egy-egy vérengzés között. Ez 2011 óta 64 napra csökkent. Tehát egyértelmű felgyorsulás figyelhető meg. A kétségbeejtő (ha ez nem lenne eléggé az) pedig az, hogy mindeközben a kitervelt emberölések száma drámaian lezuhant. Tehát bár kevesebb a gyilkosság, a tömeges lövöldözések száma egyre csak nő.

3, A tömeges lövöldözések nem számítanak terrorcselekménynek

Bár az ilyenek valóban terrorban tartják az embereket, veszélyes terrorizmusnak hívni őket. Az elkövetők ugyanis a legtöbbször mentális problémáik vagy az állandó verbális és/vagy fizikai bántalmazás miatt nyúlnak fegyverhez. Szinte soha sem figyelhető meg politikai vagy ideológiai motiváció cselekményeik hátterében.

4, A fegyverviselés korlátozása működik

Az Egyesült Államokon kívül a legtöbb fejlett országban – ahogy itthon is – nagyon nehéz fegyverhez jutni. Így például Európában az egyénnek kell bizonyítania, hogy szüksége van egy fegyverre és képes is azzal bánni. Amerikában ennek az ellenkezője figyelhető meg, mindenkinek joga van fegyvert viselni és az árusító szerveknek kell bizonyítaniuk, hogyha erre valaki nem megfelelő.

5, Jó taktika a fegyvert vásárló előéletének megvizsgálása

Az úgynevezett “background check” lényege, hogy kizárja, az egyén nem tartozik olyan csoportba, amely veszélyt jelenthet a társadalomra, ha fegyvert visel. Ilyen a mentális betegségekkel küzdők, a bűnözők, a priusszal rendelkezők vagy fiatalkorúak.

A lényeg, hogy megfelelő energia befektetéssel és szigorú szabályozással az amerikai vérengzések nagyobbik részét sikeresen megakadályozhatták volna.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez