Afrikai börtönpop a világhír kapujában

Először nyerheti a Grammy Díjat Malawiból származó zenész – ez önmagában inkább csak az ország lakóit, és néhány afrikanistát izgatna fel, de ha azt mondjuk, hogy a banda frontembere korábban egy egészen más banda tagja volt, és most életfogytiglanio büntetését tölti, akkor már érdekesebbnek hangzik a dolog.

 

A Zomba Központi Börtönt még 1935-ben a britek építették, hogy ide zárják a lázuongó gyarmati lakosságot. Mára ez az ország legszigorúbban őrzött  büntetésvégrehajtási létesítménye Külön műkdöik férfi, és női részlege. Mint mindenütt a harmadik világban itt is iszonyatos a zsúfoltság – ötször annyian élnek itt, mint amennyire annó a britek tervezték a börtönt.

 

Ide látogatott afrikai útján Ian Brennan zenei producer és felesége Marilena Delli fotográfus. Heteket töltöttewk itt, hogy a börtölakókat fotózzák, és ismerkedjenek a jellegzetes afrikai börtönzenével. És -abszurdnak hangzik talán – de, belezserettek a helybe. Brennan  pedig igen ismert figura a világzenében – ő tette világhírűvé mali Tinariwent is. itt pedig elindította a Zomba Prison Projectet -amiben férfi és női rabok egyaránt részt vehetnek, zenét szerezhetnek, énekelhetnek, táncolhatnak, zenélhetnek.

A férfiak között komoly nehéz fiúk alkotják a többséget -a frontember életfogytigalni büntetését tölti, mert meggyilkolt valakit egy rablás során.  A nők közt viszont sokan, csak rosszkor voltak rossz helyen – másokat pedig éppen boszorkánynak nbézett közösségük,azért kerültek ide. De a dalokban leomlanak a flak – és meg is bánják bűneiket: “Sosem ölök többet”, talán legnagyobb hatású daluk címe. De a többi is a börtön, a bűn körül forog: Ne öld meg a gyermekem, Bűnösök börtöne, Figyelj rán -különben seggbe rúglak.

Az albumot 2013-ban rögzítették, de csak ez év elején jelent meg. Most pedig megindult a világhír útján – ami Brennan szerint azért igazán fontos, mert a Grammyik ma erősen sztárközpontúak, még a világzene terén is. A győzelemig persze még komoly ellenfelekkel kell megküzdeniük a malawi raboknak – a jelöltek közt olyanok is vannak, mint a világhírű brazil Gilberto Gil zenekara. Ha pedig nyernek egyben biztosan nem tudják majd felvenni a versenyt a többiekkel – turnézni biztosan nem fognak menni.

De a maygar hallgatóság sem marad ki Malawi érdekes zenei kínálatából – az “afrikai Oscart” elnyert Agorosso hazánkban is turnézott a Malawi Magyar kereskedelmi és Kulturális Központ szervezésében.,

 

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez