Ez a japán város nem termel szemetet

Kamikatsuban nagyon komolyan veszik az újrahasznosítás fogalmát. Az itthon és a legtöbb helyen megszokott két-három, esetleg négy kategória helyett 34 felé választják a szemetet.

A Seeker Network videója bemutatja, hogy milyen elképesztő erőfeszítéseket tesznek azért, hogy minél környezettudatosabban bánjanak a hulladékkal.

A városban régebben még elégették a szemetet, de hamar rájöttek, milyen óriási problémát jelent ez mind a föld, mind az emberek egészségére nézve. Így 2003-ban megalkották a ma is használatos Zero Waste (Nulla Hulladék) programot. Ennek keretében a város szemetének 80%-át újrahasznosítják vagy komposztálják, a maradékot pedig szeméttelepekre viszik. De a cél az, hogy 2020-ra már ennyi se legyen, és egy gramm hulladék se kerüljön szeméttelepekre.

Az egyik megszólaló beszél arról, hogy eleinte nehezményezték az új kötelező újrahasznosítási programot, hiszen nem könnyű a mindennapi életben ennyire környezettudatosan viselkedni. Mindent alaposan át kell mosni, és semmi sem kerülhet rossz tárolóba. Persze ahogy az idő telt, az emberek megszokták, és a jó kommunikációnak köszönhetően egyértelmű jeleit is láthatták annak, hogy fáradozásaik sokat segítenek a természet megóvásában.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez