Több mint százéves Becherovka a világ legnagyobb pincéjében

Téved, ha Olaszországban, vagy Franciaországban keresi a világ legnagyobb föld alatti borospince-rendszerét. Valójában az apró posztszovjet országban, Moldovában van.

Apró területe ellenére Moldova a 12. legnagyobb borexportőr a világon. A legnagyobb borospince, pontosabban borospince-rendszer is itt található. A Chisinau-tól alig félórára fekvő Cricova környékén már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a bort, a pincéket pedig a középkorban kezdték a földbe vájni.

Azért rendkívül finomak az itteni borok, mert a terület a franciaországi Burgundiával megegyező szélességi körön fekszik, és a mérsékelt éghajlaton a termékeny talaj fel tud melegedni.

Cricova wine cellar

Moldova tulajdonképpen egyetlen világszínvonalú látványosságát Petre Ungureanu borász fejlesztette fel a II. világháború után. A pezsgőgyártást 1952-ben kezdték itt meg, és a szovjet időszak alatt összesen 120 km-esre nőtt a pincerendszer 80 méterrel a földfelszín alatt.

A bor- és pezsgőkészítés kulisszatitkai mellett a bormúzeum Cricova nagy attrakciója. Összesen 1,2 millió palackot tárolnak itt. A gyűjtemény tetemes részét a megszállt Franciaország pincéiből összeharácsolt különlegességek adják. Ezeket annak idején a győztes szovjetek magukhoz vették és1954-ben szállították át Cricovába.

k5

A magyar borok mellett párlatokat is őriznek itt. A legrégebbi például egy üveg 1902-es Becherovka. Több híresség is itt tárolja magángyűjteményét, például Vlagyimir Putyin, Mihail Szaakasvili, vagy a közép-ázsiai elnökök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez