5 tökéletes ajándék Japán-rajongóknak

Feltartóztathatatlanul közeledik a karácsony, ilyenkor pedig sokan az utolsó előtti (vagy éppen utáni…) pillanatban ébrednek rá, hogy elmúlt ezüstvasárnap, és egy halom ajándék nemhogy még nincs meg, de ötletük sincs, mi kerüljön az egyébként már glédában álló piros ajándéktasakba. Anyu a teák megszállottja, az unokaöcséd pedig odáig van az animékért? Íme, öt tipp, mit adj annak, aki rajong Japánért és a szigetország kultúrájáért.

  • Evőpálcika, kis csavarral.

Bizonyára van olyan ismerősöd, aki jobban várja az Ébredő erőt, mint a karácsonyt. Ha pedig kicsit is érdekli a japán kultúra, nem is adhatnál neki nagyobb ajándékot, minthogy magát az erőt használhassa az ünnepi töltött káposzta elfogyasztásához. De csak azért a káposztát, mert a halászlevet nehéz lenne evőpálcikával enni – még ha fénykard alakú is…

Ajandekok-japanrajongoknak_fenykard-evopalcika

  • Animék. Animék mindenhol.

Ha Japán-rajongásról van szó, nem lehet megkerülni az animéket és mangákat. Az idei őszi Mondocon két napja alatt több mint 14 ezer ember fordult meg a Hungexpo rendezvényterületén. Ha van olyan rokonod vagy barátod, aki köztük volt, érdemes megfontolnod, hogy valamilyen anime- vagy manga-tematikájú ajándékot vegyél neki. Lehet ez akár egy témába vágó magazin előfizetése, a kedvenc szereplőjének egy kiegészítője, vagy – ha te is otthon vagy a témában – egy anime-könyv.

iBooks-3.1-Manga-screenshot-002

  • Játék és szuvenír: kokeshi-baba.

A kokeshi-baba igazi japán különlegesség, a szigetország kultúrájának egyik jelképe. A fából készült, kézzel festett babákat az első készítők szuvenírnek használták, azóta viszont spirituális jelentőséget is kaptak: az egészséges gyermekáldást vagy a jó termés eljövetelét is segítették. Akárhogy is, az biztos, hogy igazán szép és egyedi tárgyakról van szó, melyek olyasvalakinek, aki kedveli Japán kultúráját, biztosan tetszeni fognak. Bónusz, hogy – noha meglepő – magyar kokeshi-készítő művész is van, ő Tóth-Vásárhelyi Réka.
Ajandekok-japanrajongoknak_kokeshi-baba_2

Ajandekok-japanrajongoknak_kokeshi-baba_1

  • Tea nélkül mit ér az egész?

A teázók nagy része előbb utóbb kiköt az ázsiai, közelebbről pedig a japán teakultúránál. Japánban leginkább a zöld tea az elterjedt, melyet külön teaszertartás – és szigorú etikett – keretében fogyasztanak. A Magyarországi Japán Tea Egyesület hivatalos Urasenke teaművészetet oktató szervezet, amelynek Piliscsabán kialakított teaszobájában nem csupán a teaművészet szigorú szabályait lehet megismerni, de a tradicionális japán otthonok felépítését, a tatamin történő mozgást is. A szertartás egyszerre megnyugtató és igazán izgalmas élmény, egy csepp a misztikus Japánból.

Ajandekok-japanrajongoknak_teaszertartas

Talán kissé földhözragadtabb meglepetés, azonban a Japán kultúrája iránt érdeklődők számára igazi ajándék egy nyelvtanfolyam. Nem csupán segít megismerni a távol-keleti ország gondolkodásmódját, de ha valaki érti a nyelvet, igazi kincs birtokába jut, hiszen kipróbálhatja a kalligráfiát, vagy éppen beleolvashat japán könyvekbe is.

+1) Utazás, ajándékutalvány

Ha esetleg tágabb a lehetőségek köre, és valakiről, aki közel áll hozzád, tudod, hogy régóta szeretne eljutni Japánba, lepd meg egy utazással, illetve, ha már szervezi az utat, egy ajándékutalvánnyal, melyet később felhasználhat egy-egy programhoz. Egy ilyen meglepetéssel kétségtelenül életre szóló élményt adsz ajándékba.

Bármit ajándékozz is, egy dologról ne feledkezz meg: a japánok számára a csomagolás rendkívüli jelentőséggel bír. „Japánban minden ajándékot nagy műgonddal csomagolnak be. Gyönyörű alapanyagokat választanak, vagy különleges hajtogatási technikát használnak, ha pedig süteményről van szó, akár egyenként is becsomagolják őket. A japán gondolkodás egyik jellegzetességét is tükrözi ez a szokás: a tisztelet számukra alapvető, és ehhez hozzátartozik az is, hogy hiába nagy értékű vagy gyönyörű egy ajándék, szinte semmit nem ér, ha a csomagolása csúnya vagy hanyag” – árulja el a kulisszatitkokat Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője.

Ha akinek ajándékozol, ismeri a japán szokásokat, lepd meg azzal, hogy magad is követed ezt a szokást, és az okosan kiválasztott ajándékot a japán szokásoknak megfelelően díszes, szép csomagolásban adod át!

(Forrás: Japánspecialista)

(Visited 96 times, 5 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez