Az oroszok már készülnek Palmüra újjáépítésére

A világ lassan keresztet vethet a szíriai romvárosra, mondta a háborús konfliktustól sújtott ország műemlékvédelmének vezetője, Maamoun Abdulkarim idén ősszel. Akkor az Iszlám Állam egy kétezer éves diadalívet robbantott fel. A szentpétervári Ermitázs sietett a felbecsülhetetlen értékű műemlék megmentésére.

A kollekció releváns anyagait gyűjtik össze és készítik elő, tájékoztatta a Rosszija 24 tévécsatornát az oroszországi múzeum igazgatója, Mihail Pjotrovszkij: „Jelenleg az összes olyan anyagunkat és dokumentumunkat válogatjuk, amelyek a palmürai tárgyakkal kapcsolatosak. Amikor lenyugszanak a kedélyek, ezek fogják feléleszteni az emlékműveket, ahogy ez Szentpéterváron is történt.”

A Russia Beyond the Headlines beszámolója szerint az Ermitázs Palmüra-kollekciójának tíz temetkezési domborműve, néhány építészeti töredéke, egy görög és arab nyelvű adótarifákkal ellátott hatalmas táblája és néhány érméje van.

Az egykor „sivatag mátkájának” nevezett virágzó kereskedőváros Damaszkusz és az Eufrátesz között terül el a Szír-sivatagban. A Biblia szerint Salamon király alapította. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmürát az Iszlám Állam május 20-án foglalta el és azóta több antik templomot és egy diadalívet is felrobbantott. Az ámokfutó dzsihadista szervezet bálványimádásnak és lerombolandónak tekint minden olyan vallási helyszínt és műemléket, amelynek nincs köze az iszlámhoz, illetve minden, embert és idegen isteneket ábrázoló szobrot.

A szír műemlékvédelem még az ostrom előtt a legtöbb mozdítható  emléket – kisebb szobrokat,  domborműveket – elszállíttatta,  és jelenleg egy biztonságos helyen őrzik őket Damaszkuszban.  Az UNESCO az emberigés elleni bűntettnek értékele a romváros lerombolását, és – ha egyszer visszafoglalják – bizonnyal jelentős erőfeszítéseket tesz majd a rekonstrukcióra.  Annak sikere azonban kérdéses. Vannak olyan egykor lerombolt helyszínek, amelyeket vagy már teljes egészében helyreállítottak, vagy ütemesen folyik az újjáépítés – ilyen a helyreállított mostari török híd, vagy Bam fellegvára Iránban, amelyet egy földrengés rombolt le  úgy, hogy az épületek 80%-a megsemmisült. Más esetben viszont maga az UNESCO mondta ki, hogy reménytelen a rekonstrukció – ez történt a tálibok által felrobbantott Bamijáni Buddhaszoborral.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez