Puccsot akadályoztak meg Nigerben

Mahamadou Issoufou elnök a TV-ben jelentette be, hogy a kormánynak sikerült még időben megakadályozni egy puccsot kísérletet, ami könnyen káoszba taszította volna az országot, ahol amúgy is feszült a helyzet, mivel a következő évben elnökválasztásokat tartanak, melynek legnagyobb esélyese Issoufou elnök.

A puccsisták állítólag a légierő bevetésével próbálták volna megkaparintani a hatalmat és  már hetek óta készültek az akcióra, ami miatt a hadsereg egyes „eszközeit” lefoglalták maguknak, ezért Diffa régióba, nem érkezett erősítés a harcoló csapatok számára, amelyek a Boko Haram terroristák ellen küzdenek. Erről maga az elnök, Mahamadou Issoufou számolt be, aki mindenkit megnyugtatott és jelezte, hogy a kormány úra a helyzetnek.

A Reuters hírügynökség információi szerint a nigeri csendőrség legalább négy magasrangú katonai vezetőt tartóztatott le csütörtökön. Köztük van Souleymane Slaou tábornok, aki korábban a nigeri hadsereg vezérkari főnök volt és Dan Haoua alezredes is, aki a niameyi légitámaszpont parancsnoka.

Souleymane Slaou tábornok nagy névnek számít, aki az egyik legképzettebb és legnagyobb tiszteletnek örvendő katonaitiszt hírében ált. A tábornok 1953-ban született. Marokkóban, az USA-ban, Franciaországban, Nagy Britaniában és Németországban tanult különböző katonai iskolákban és részesült tovább képzésekben.

Niger a világ egyik legszegényebb országa, annak ellenére, hogy itt található a világ egyik legnagyobb uránkészlete. 1960-ben nyerte el függetlenségét Franciaországtól, amit sorozatos puccsok követek. Az ország jelenlegi elnöke, Mahamadou Issoufou 2011-ben, egy puccs után kiírt demokratikus választásom került hatalomra. Politikai elemzők pedig jelezték, hogy a 2016-ban esedékes választásoknak is ő a legnagyobb esélyese.

Az ellenzék korábban jelezte, hogy a 2011-os választás második helyezettjét, Seyni Oumarout jelölik ismét, aki korábban miniszterelnök is volt. A harmadik jelölt Hama Amadou let volna, akit viszont november 14-én letartóztattak gyermekkereskedelem vádjával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez