Mit keresnek amerikai kommandósok Líbiában?

Az, hogy egyáltalán ott jártak egy – véletlen vagy célzott – Facebook posztból derült ki. A tényt megerősítették Washingtonban, a miértre, egyelőre nincs magyarázat.

A képek és a meglehetősen szűkszavú közlések alapján annyit lehet tudni, hogy húsz amerikai katona érkezett a Wattiya légibázisra hétfőn, amit el is hagytak, miután a hely parancsnoka kérdőre vonta őket, hogy miért érkeztek. Előtte azért még fényképezkedtek, amit sikerült feltölteni a Facebookra.  A légibázist egy kék sávokkal festett kis polgári gépen hagyták el. Hogy hová mentek, azt már nem hozták nyilvánosságra, azt sem, hogy Líbián belül kerültek máshová, vagy elhagyták az országot. A katonák az egyesült  államok hadseregének valamelyik különleges egységéhez tartoztak, és láthatóan bevetésre készen szálltak a gépre, golyóálló mellényben, felfegyverkezve, ugyanakkor civil ruhában voltak, ami egyértelműen titkos bevetésre utal. Egy a zintani felkelőkhöz tartozó líbiai fegyveres szerint az amerikaik kiképzők voltak, de már távoztak az országból.

Wattiya az ország egyik legnagyobb légibázisa, még Moammer Kaddhafi idejéből. Jelenleg a nemzetközileg elismert – Tobruki – kormányhoz hű, a légierő gépei innen is támadták a Líbia Hajnala állásait.  Közel fekszik ugyanakkor Szabrathához, ahol az Iszlám Állam vetette meg a lábát, és ahol a tunéziai terroristákat is kiképezték. Nem zárható ki, hogy az amerikaiak velemiféle titkos, az Iszlám Állam líbiai ága elleni műveletben vettek részt. Helyi források megerősítik, hogy az utóbbi időben sűrűsödtek a francia és az amerikai légierő felderítő repülései a térségben. Szintén nemrég több líbiai ISIS parancsnokkal is végeztek a nyugati szövetségesek. Magáról al-Baghdadiról,. az önjelölt kalifáról is elterjedtek olyan hírek, hogy Líbiába menekült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez