Menekülnek a dzsihadisták – küszöbön Palmüra visszafoglalása

Orosz források szerint a Szíriai Arab hadsereg már alig két kilométerre van az ókori romvárostól.

Palmürát májusban, hosszú harcok után foglalta el az Iszlám Állam. Ez volt a dzsihadista szervezet utolsó jelentős  területi hódítása. Az ősszel orosz légitámogatással indult offenzívában a Szíriai Arab hadsereg mellett a libanoni Hezbollah harcosai valamit az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egységei vesznek részt. Bár eddig jelentős területi nyereséget nem sikerült elérniük az Iszlám Állammal szemben, de számos stratégiai fontosságú helyet sikerült felszabadítani – a legfontosabb egy Aleppó közelében levő légibázis felmentése volt, amelyet már lassan egy éve tartottak körbezárva az Iszlám Állam fegyveresei.

A szimbolikus értékű győzelem kétségtelen Palmüra visszafoglalása lenne. A helyszín nem csak a külvilág számára kiemelt fontosságú, mint világörökségi helyszín, és az ókori civilizáció egyik emblematikus darabja, de láthatóan a dzsihadisták számára is az – nem véletlenül forgattak ott már több videót is, amelyek részint a műemlékek elpusztítását, részint borzalmas gyilkosságokat mutattak be.

A legfrissebb orosz és iráni forrásokon nyugvó jelentések szerint a szír kormányhadsereg már csak pár száz méterre van a középkori vártól, és mintegy két kilométerre a romváros kapujától.  Szemtanúk szerin t a dzsihadisták  menekülnek a térségből, nehézfegyvereiket, katonai felszerelésüket magára hagyva. Orosz források ugyanakkor azt jelezték, hogy az ostromot addig nem indítják meg, amíg a szír kormányhadsereg nem tisztította meg a dzsihadistáktól a környező Mahín és Karjatajn régiókat – hogy később ne kerüljenek a városban csapdába.

Ugyanakkor Palmüra visszafoglalása már  valóban látótávolságban lehet – olyannyira, hogy az oroszok már a helyreállítás terveit készítik. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez