Miért gyűlölik a karácsonyt Japánban?

Van Japánban férfiaknak egy olyan csoportja, mely felvonulásokat tart importált nyugati ünnepek ellen, beleértve a Valentin-napot és a karácsonyt.

Gyakorlatilag már ez is egyfajta hagyomány lett Japánban: egy csapat dühös ember, akik kimennek az utcára, és tiltakoznak, mert –ahogy a South China Morning Post újságírója írja- nem szereti őket senki, és ezért a karácsonyt okolják.

A csoportot valóban leginkább szingli férfiak alkotják, akiket a kínai sajtó rendszerint a vesztesek ligájának nevez. Az elmúlt hétvégén Tokió Sibuja kerületének utcáin parádéztak, és tüntettek a kapitalizmus igazságtalansága ellen. Követeléseik elnyomták a karácsonyi dallamokat is, melyek az üzletekből, éttermekből szóltak.

2c841488-a7ab-11e5-88e2-828a3e695a05_486x

Egy-egy tüntető olyan táblákat emelt magasba, melyen az olvasható: „le a karácsonnyal”. A családok, akik ilyenkor rendszerint már az ünnepekre készülnek, nagyrészt észre sem vették a demonstrációt. A tüntetőket sokak szerint az dühíti csupán, hogy nincs barátnőjük, akiknek venni tudnának valamit, emiatt pedig a kapitalizmust okolják, vagy épp a fogyasztói társadalmat.

„Ebben a világban azokat az embereket, akiknek nincs barátnőjük, vagy nem házasok, diszkriminálják. Ezt próbáljuk megállítani”- mondta a csoport vezetője az AFP-nek.

Az efféle furcsa nyugatellenes, politikaellenes, és sokszor valamilyen hétköznapi tényszerűség ellen alakuló csoportok, és felvonulások gyakoriak Japánban, erejük azonban kevésbé van. A szólásszabadság értelmében azonban mindenkinek teret lehet engedni a tiltakozásnak. Amikor Japánban voltam, akkor szintén Sibuja utcáin néhány fiatal hangos előadást tartott a dél-koreaiak ellen, akik Japánba jönnek vásárolni. Amikor erről kérdeztem egy Japán embert, azt mondta: hát mindenhol vannak olyan emberek, akik nem szeretnek valamit. Ezt ki is nyilvánítják. Ez nem jelenti, hogy mindenki így gondolkodik.”

Való igaz, akkor is csak néhány ember állt meg a tüntetők beszédét hallgatni, azok is leginkább középiskolás fiatalok voltak, akik viszont kinevették az egészet. Hát ennyire utálhatják a karácsonyt is Japánban.  Az viszont biztos, hogy a csoport tagjai minden egyes alkalommal kitartanak nézeteik mellett.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez