Tudja, melyik jegesmedvének van ma a szülinapja?

Nem beugratós a kérdés, ha december 16-án figyelte a híreket. Akkor kapta meg ugyanis tortáját Inuka a szingapúri jegesmedve. Igaz, az állat ma tölti be 25. évét. Miért ünnepel a világ egy jegesmedvét?

Inuka a világ első olyan jegesmedvéje, aki a trópusokon született. A szingapúri állatkert még az 1970-es évek végén indította jegesmedvementő programját. Akkor érkezett hozzájuk egy kanadai és egy németországi példány. Az ő bocsuk, vagyis Inuka alig 500 grammosan született 1990. december 26-án.

Azóta él szokatlan lakóhelyén és a faj sajátosságai alapján megállapítható, jól érzi magát. A ma 25 éves jegesmedve idősnek számít már társai között. Persze lehetséges, hogy édesanyja kiváló génjeit örökölte, aki 35 éves korában pusztult el két éve.

A jelenleg 581 kilós és 2,5 méter hosszú állat nem véletlenül kapta meg tíz nappal korábban szülinapi tortáját. A szingapúri állatkert ugyanis akkor nyitotta meg a jegesmedve életéről szóló fotókiállítást, amellyel a klímaváltozás okozta problémákra kívánta felhívni a figyelmet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2010-ben kongatta meg a vészharangot a jegesmedvék felett. Mert egy akkori tanulmány a populáció drámai pusztulását vetítette előre a következő 10-15 évben. A globális felmelegedés miatt rohamosan szorul vissza az állat természetes lelőhelye. Általános vélemény, hogy a jeges tengerek felülete és a jég vastagsága 10-50 százalékkal csökkenhet 2100-ra. A Norvég Sarki Intézet ennél jóval gyorsabb folyamatot jósol, szerintük a sarkkörök tengereiben képződő jég akár tíz éven belül is eltűnhet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez