Éles iráni lőgyakorlat, amerikai hadihajók közelében

Iráni hadihajók rakétatesztet hajtottak végre a múlt héten amerikai és francia hadihajók közelében a Hormuzi-szorosban – közölte szerdán a Pentagon.

Kyle Raines parancsnok, az amerikai központi parancsnokság szóvivője közleményében azt írta, hogy az iráni Forradalmi Gárda hadihajói múlt szombaton “számos nem irányítható rakétát” lőttek ki mintegy 1370 méterre az amerikai Harry S. Truman repülőgép-hordozótól és a Bulkeley rombolótól, valamint egy francia fregattól, az FS Provence-tól. Raines hozzátette, hogy a közelben haladt több kereskedelmi hajó is.

A parancsnok közölte, hogy az iráni hajók az éles lőgyakorlatról mindössze 23 perccel a végrehajtása előtt tettek bejelentést rádión keresztül, és kérték meg a hajókat az övezet elkerülésére. A rakétákat kilövő iráni hadihajó Omán felségvizein tartózkodott. Raines szerint Irán akciója “nagyon provokatív”, továbbá “veszélyes, szakmaiatlan és a nemzetközi tengeri joggal összeegyeztethetetlen” lépés volt.

A stratégiai jelentőségű, Irán és Omán között húzódó Hormuzi-szoros – amelyen a világszerte tengeri úton szállított kőolaj csaknem harmada halad át – kulcsfontosságú az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen Irakban és Szíriában folytatott háborúban részt vevő hajók közlekedésében.Irán egyelőre nem reagált az amerikai nyilatkozatra.

Az incidens növelheti az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültséget, amely már enyhülni látszott a Teherán és a nagyhatalmak által nyáron kötött, történelmi jelentőségű nukleáris megállapodás nyomán. A perzsa ország azóta már több, Washington bírálatát kiváltó rakétakísérletet is végrehajtott, valamint az állami televízióban felvételt tett közzé egy föld alatti rakétabázisáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez