10 rejtélyes halált halt egyiptomi művész

Gyakran merülnek fel az emberekben kételyek, amikor nagy sztárok halnak meg, főként ha fiatalon mennek el, vagy művészetük/tevékenységük viták kereszttüzében állt. A YallaFeed 10 olyan egyiptomi művészt gyűjtött össze, akik rejtélyesen távoztak, sok kérdést hagyva maguk után a haláluk körülményeiről. A tíz történetben ott van szinte az ország 20. századi történelme is.

1. Omar Khorshid

omar korshid

Khorshid szörnyű autóbaleset áldozata lett Khristo gízai étterme előtt, 1981-ben. Libanoni felesége és Madiha Kamel színésznő, akik vele voltak a tragédia idején, azt mondták, hogy egy ismeretlen autó üldözte őket, mígnem a menekülő Khorshid belehajtott egy lámpaoszlopba. Sokak szerint egy ismert politikus állt a háttérben, míg mások úgy vélik: azért kellett meghalnia, mert elkísérte Anwar Szadat elnököt Washingtonba, az egyiptomi-izraeli békeegyezmény, a Camp David-i megállapodás  aláírására 1979-ben.

2. Soad Hosny

soad

Nagy a kérdőjel Soad Hosny halála körül is. Tényleg öngyilkos lett, vagy meggyilkolták? 2001-ben a halottkém női hajszálak nyomát találta a körmei alatt, és védekezésre utaló nyomokat a testén. A nyomozók azt állították, hogy a lakása fel volt forgatva. Ez sokak szerint arra utal, hogy előre kitervelt gyilkosság áldozata lett Soad Hosny. A pletyka akkor erősödött fel, amikor kiderült: a színésznő meg akarta szakítani a kapcsolatait az egyiptomi hírszerzéssel.

3. Niazi Mostafa

niazi

A filmrendezőt 1986. október 20-án találták holtan, két keze össze volt kötve a háta mögött. Több késszúrás volt rajta, és egy törülközőre akasztották fel az ágya mellett. Alig három hónappal később, 1987. január 16-án az ügyész titkosnak minősítette a nyomozást, és közölte, hogy nem találtak gyanúsítottat.

4. Juszuf Al-Sibai

20151127-youssef-elsba3i

A kulturális miniszterré kinevezett regényírót 1978. februárjában gyilkolták meg. Két ember lőtte le, miközben Cipruson, egy afrikai-ázsiai konferencián egy könyvesbolt kirakata előtt állt. A gyilkosai a szolidaritási konferencia 30 másik résztvevőjét túszul ejtették a szálloda kávézójában. Azt követelték, hogy kapjanak egy repülőt, amin elhagyhatják Ciprust. Meg is kapták, és nyomuk veszett.

5. Camelia

camelia

A zsidó származású színésznő 1950-ben halt meg: felrobbant a repülőgép, amin gyógykezelésre utazott Franciaországba. Sokan úgy gondolták, hogy Izrael volt a szerencsétlenség hátterében, mégpedig azért, mert tudott arról, hogy a Moszad merényletet szervez az egyiptomi atomtudós, Sameera Moussa ellen. Mások szerint Farúk király keze volt a dologban, az uralkodó ugyanis véget akart vetni románcának a színésznővel.

6. Sayed Darwish

20151128-sayed-darwish

A kortárs arab zene vezető személyisége 31 évesen halt meg, 1923-ban. Halálát sok pletyka és kevés tény övezi. Az egyik elmélet szerint a brit gyarmati hatóságok mérgezték meg, mert túl népszerűek voltak hazafias dalai. Az, hogy a britek elutasították a boncolását, csak tovább táplálta ezt a hiresztelést. Mások szerint kokain-túladagolás végzett vele.

7. Asmahan

20151128-asmahan

Asmahan 1944-es halála is nagy rejtély: kocsija beleesett egy csatornába, és vele utazó barátnője, Mary Kallada is meghalt, miközben a sofőrjének a haja szála sem görbült. Sokan az arab világ mindenkori legnépszerűbb díváját, Umm Koltszoumot okolták, mondván: így akart megszabadulni a riválisától. Mások a brit hírszerzést, megint mások pedig a volt férjet gyanították a háttérben.

8. Mimi Shakeeb

mimi

1983 májusában dobták ki a saját erkélyéről. Kilenc évvel korábban azzal vádolták meg, hogy nyolc másik nővel közösen prostitúciós hálózatot működtetett. 1974 júliusában felmentették őket, de az ügy lerombolta színészi pályáját, és anyagilag is a padlóra került. A gyilkossági ügyet soha nem tudták megoldani, de sokáig tartotta magát a pletyka, hogy olyan politikusok tetették el láb alól, akik igénybe vették az általa futtatott lányok szolgáltatásait.

9. Salah Kabil

salah

Jóllehet 61 évesen szívrohamban halt meg 1992-ben, néhányan még ma is kétlik ezt, és úgy hiszik: élve temették el a színészt. Halála miatt át kellett írni annak a sorozatnak a forgatókönyvét, amelyet éppen forgatott. A  “Layali Al-Helmiya”-ban Hajj Allam Al Samahit játszotta, így a szereplő is vele halt.

10. Dalida

dalida

1987-ben az olasz-francia-egyiptomi énekesnő, Dalida holttestét üres nyugatószeres dobozok mellett találták meg. Levél is volt, “Bocsássatok meg, nem bírom tovább az életet.”  Öngyilkossága ugyanolyan talányos volt, mint az élete. Vőlegénye is, majd később volt férje is főbe lőtte magát, egy barátja kiesett az erkélyről, élettársa a Renault-ja kipufogógázával ölte meg magát. Dalidának az öngyilkosság másodszorra sikerült: az első altató-túladagolás után még meg tudták menteni.

(Visited 44 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez