Így egészséges a vodka, Dosztojevszkij is így itta

Miközben világmegváltó gondolatokon törik a fejüket, nem nagyon foglalkoznak az étkezéssel Dosztojevszkij hősei. Legalábbis az orosz író nem pazarolt erre túl sok sort. Ő maga azonban szeretett enni, és nem is akárhogy.

Családja és kortársai visszaemlékezéseiből tudjuk, mennyire rajongott az orosz konyháért Dosztojevszkij. Második felesége, Anna Dosztojevszkaja szerint a szoljánka leves, a borjúhús és a töltött tészták voltak a kedvencei.

Választásait hangulata is befolyásolta. Rosszkedvében például húslevest, borjúhúst, teát és bort fogyasztott. Amikor vidám volt, akkor legszívesebben sajtot, mogyorót, narancsot, citromot, gombát, kaviárt és francia mustárt evett.

Édesszájú volt, és sokat nassolt is – derül ki az orosz realista lánya, Ljubov Dosztojevszkaja emlékeiből. Íróasztala fiókjaiban dobozkákban tartotta az édességet, a szárított gyümölcsöket és a mogyorót. Ezekre nemcsak nappal, de éjszaka is szívesen rájárt.

Az étkezést olykor furcsa szokásokkal színesítette. Felesége például emlékszik, hogy a főtt tojást először meleg tejjel leöblítette, a desszert előtt pedig mindig megivott egy fél konyakot. Kortársa, Mihail Alekszandrov naplójából azt is tudjuk, hogyan itta a vodkát:

„Amikor egyszer reggeli közben jártam Fjodor Dosztojevszkijnél, láttam, hogyan issza a vodkát. Egy falat barna kenyérre rákortyolt egy vodkásüvegből, és úgy rágta meg.” Az író azt mondta, ez a legegészségesebb módja a vodkafogyasztásnak.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez