Harmincöt gyilkossággal indult 2016 Salvadorban

A konfliktusövezeteket leszámítva a világ egyik legveszélyesebb országa.

Legalább harmincöt emberölés történt az idei év első napján Salvadorban, miután országszerte több számos helyen történtek összecsapások fegyveres bandák és a biztonsági erők között – közölte helyi idő szerint szombaton a salvadori államügyészség.

Salvador a tavalyi évben az egy főre eső gyilkosságok számát tekintve a konfliktusövezeteket leszámítva a világ legveszélyesebb országa volt; napi átlagban 18 gyilkosság történt a 7,5 milliós országban. Az ügyészség beszámolója szerint az év első napja még ennél is jóval véresebb volt. A gyilkosságok nagy részéért fiatalokból verbuválódott fegyveres bandák – úgynevezett Marák – voltak a felelősek.

A legsúlyosabb incidens során katonai egyenruhába öltözött fegyveresek egy bűnszervezet feltételezett tagjainak szilveszteri bulijára csaptak le. Az El Zapote teleülésen, a fővárostól 130 kilométerre délkeletre történt rajtaütésben hatan vesztették életüket. Ugyanennyi áldozatot követelt egy összecsapás a rendőrség és a Mara Salvaturcha nevű banda között Valle Nuevo körzetében.

Szintén január elsejére virradó éjjel öltek meg fegyveresek öt embert Los Cerritósban, San Salvadortól 160 kilométerre keletre. Egy további összecsapásban a rendőrség öt feltételezett bandataggal végzett.

Tavaly decemberben az Instituto de Medicina Legal (IML) nevű salvadori jogi intézet arról számolt be, hogy az országban 2015-ben nagyjából 6600-an haltak meg erőszakos cselekményekben. A közel 7,5 milliós Salvador ezzel a bűnözési statisztikával – ami 100 ezer lakosonként 110 gyilkosságot jelent – a háborús övezeteket nem számítva a világ legveszélyesebb országa lett 2015-ben. Ezzel szemben az Egyesült Államokban, ahol az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a fegyveres ámokfutások számának növekedése, nagyjából évente négy gyilkosság jut 100 ezer lakosra.

Salvadorban még az 1980 és 1992 között tartó polgárháború idején is alacsonyabb volt az emberölések száma: akkor napi szinten 17-en vesztették életüket az erőszakban, szemben a tavalyi átlagos 18-cal.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez