Nem sok jót jósolnak 2016-ra a santería papjai

A migráció és a társadalmi feszültségek növekedését, ugyanakkor az országok közötti nagyobb megértést jósolták 2016-ra az afro-kubai vallás, a santería papjai hagyományos újévi jövendölésükben.

A karibi országban rendszerint tömegek várják izgatottan a ködös jóslatokat összegző levél ismertetését, amelyre ezúttal szombaton került sor. A santeríának, a yoruba származású kubaiak vallásának több millió követője van.

A papok – a babalawók – szövetsége nemcsak Kubára, hanem a világ egészére mond jövendőt. Idén az Ifa – a jóslás rendszere – arra figyelmeztette a világ vezetőit, hogy ha nem tesznek lépéseket, a migráció növekedésére lehet számítani. Az elvándorlás okai között nevezték meg a kétségbeesést.

Csak Kubában tavaly mintegy 80 százalékkal nőtt a kivándorlók száma, nem utolsósorban az arról szóló 2014. decemberi bejelentés miatt, hogy a kommunista ország és az Egyesült Államok normalizálni akarja évtizedek óta befagyott kapcsolatait. Az enyhülés sokakban félelmet keltett: attól tartanak, hogy Washington véget vet a kubai menedékkérelmek kedvező elbírálásának, így addig akarnak menni, amíg szinte biztosan befogadják őket.

A babalawók szerint 2016-ban a háborúk és a terrorcselekmények ijesztő növekedésének veszélye fenyeget, és félő, hogy a gazdasági folyamatok ellenőrizetlenné válnak, mindez pedig világszerte szítani fogja a migrációt. Ennek megakadályozása érdekében a papok hatékony párbeszédet, kedvező megállapodások kidolgozását és a társadalmi különbségek enyhítését szorgalmazták.

Kubában például Raúl Castro elnök a napokban arról tájékoztatta az ország törvényhozását, hogy 2016-ban a gazdaság lassulására kell számítani. Az átlag havi kereset nem éri el a 30 dollárt (8700 forintot) a szigeten, ahol egyébiránt az élelmiszer négy év alatt több mint 50 százalékkal drágult. “Az, aki úgy érzi, nem tud boldogulni ott, ahol él, máshol fog jobb jövőt keresni” – mutattak rá a papok.

A jóslat szerint az idei évben Oggún, a harcos orishák – istenségek – egyike lesz az uralkodó. Oggún a jelképe az erőszaknak, a bátorságnak, a fiatalságnak, a tűznek és a fegyvereknek, ő a fémek ura. Kísérője 2016-ban Oshún, a világ édesvizeinek királynője, a szerelem és a termékenység istennője. A szinkretizmus szerint katolikus megfelelője a cobrei irgalmas szűz, akit Kuba védelmezőjeként imádnak.

A jövendölés szerint ebben az évben különösen nagy figyelmet igényelnek majd a járványok, épp ezért tenni kell a szegénynegyedekben élők egészségéért. Gondot okozhatnak az emésztőrendszeri és az idegrendszeri betegségek, valamint a mérgezések – áll a jóslatban.

Fotó: Flickr

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez