6,7-es földrengés volt Indiában

A Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés rázta meg India északkeleti Manipur szövetségi államát és a környező területeket hétfőre virradó éjjel, a földmozgásnak legalább 9 halálos áldozata és több mint kétszáz sérültje volt.

A rengést a szomszédos Mianmar és Banglades területén is érezni lehetett. Az Egyesült Államok földtani intézetének (USGS) jelentése szerint összesen 98 millióan élnek a földmozgás által érintett területeken. A földrengés számos házat megrongált és több épületet összedöntött Manipur székhelyén, a 250 ezer lakosú Imphal városában, a telefonösszeköttetés és az áramellátás is megszakadt a térségben.

A katasztrófa-elhárítás közlése szerint Imphalban és környékén hat ember életét vesztette, halálukat a rengés hatására rájuk omlott törmelék okozta. A városban és közvetlen körzetében több mint százan megsérültek a földmozgás miatt. A helyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a rengés által érintett területen sokan laknak kisebb, nehezen megközelíthető és rossz infrastruktúrával rendelkező településeken, és ezek nagy részéről még nem érkeztek információk a pusztítás mértékéről. Ezért lehet, hogy a halálos áldozatok és sérültek száma tovább fog nőni.

Az indiai meteorológiai hivatal közlése szerint a földrengés epicentruma 17 kilométer mélyen volt a Manipur állambeli Tamenglong körzetben, a mianmari határ közelében, Imphaltól 35 kilométerre északnyugatra. Helyszíni beszámolók szerint a földrengést a Manipurral szomszédos Asszám szövetségi államban is érezni lehetett, az állam legnépesebb településén, Gauhátiban az emberek az utcára menekültek otthonaikból. Hasonló jelenetek játszódtak le Nyugat-Bengál szövetségi állam fővárosában, az elővárosaival együtt 15 milliós Kolkatában is, amely a földrengés epicentrumától 600 kilométerre fekszik.

Fotó: indianexpress.com

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez