Ő az ENSZ új menekültügyi főbiztosa

Az olasz Filippo Grandi hivatalosan január elsejével váltotta hivatalában a portugál Antonio Guterrest.

Az olasz főbiztos hivatalosan január elsejével váltotta hivatalában a portugál Antonio Guterrest, első munkanapja azonban hétfőn volt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) genfi székhelyén.

Grandi hivatalba lépésekor tartott beszédében hangsúlyozta, hogy az UNHCR “különösen nehéz vizekben” evez a globális migránsválság tükrében. A konfliktusok, a menekültáradat, a rendelkezésre álló korlátozott források és a növekvő idegenellenesség kombinációja “nagyon veszélyes”. Ugyanakkor erősebb erőfeszítésekre szólított fel a tömegeket elüldöző harci konfliktusok megoldásában világszerte. A főbiztos reményei szerint új elszántsággal és  a megfelelő politikai és anyagi eszközök bevonásával keresnek majd megoldásokat a válságra, és annak mélyen fekvő kiváltó okaira.

Grandi beszédében utalt a menekültügyi szervezet pénzügyi szükségletei és a pénzadó államok befizetései között tátongó, és egyre nagyobb forráshiányra is.

Az UNHCR adatai szerint 2015-ben a menekültek száma világszerte elérte a hatvanmilliót, ami újabb rekordot jelent a második világháború óta.

Guterres tíz évet követően távozott posztjáról. A tisztségért Achim Steiner, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezetője, és Helle Thorning-Schmidt korábbi dán kormányfő versengett az 58 éves Grandi mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez