Erőre kapott az al Shabab Szomáliában

Az iszlamista terrorszervezet emberei sikeresen elfoglaltak egy települést az ország déli régiójában, miután egy bázist is lerohantak, és ott legkevesebb 10 egyenruhással végeztek.

A terrorszervezet hadi sikerét Alsó-Shebelle régió kormányzójának szóvivője is megerősítette, aki elmondta, hogy az al Shabab harcosai gyakorlatilag megfutamították a katonákat. A támadók először egy közeli bázist rohantak le, ahol 10 katonát mészároltak le. Ezt követően Warmahan település felé vették az irányt, amit sikerült az ellenőrzésük alá vonniuk.

„Saját szemünkkel láttuk, ahogy az al Shabab harcosai bevonultak a településre” – mondta Mustafa Ismail helyi lakos, aki azt is elárulta, hogy a támadók legkevesebb négy harcost veszítettek a harcokban.

Közben Alsó-Shabelle kormányzójának szóvivője, Mohammed Hussein Shine mindenkit próbált megnyugtatni azzal a kijelentésével, miszerint a kormányerők hamarosan ellentámadásba lendülnek, miután rendezik soraikat. Egy neve elhallgatását kérő magasrangú katonai vezető is megerősítette a szóvivő kijelentését, de részleteket nem volt hajlandó elárulni a soron következő műveletről.

Warmahan körülbelül 55 km-re található a fővárostól, Mogadishutól, ahol több mint 20 ezer békefenntartó állomásozik. A mostani támadást egyébként azután hajtotta végre Kelet-Afrika legveszélyesebb terrorszervezete, miután Kismayóban 600 zöldsapkás szállt partra, hogy részt vegyenek a AHU béketeremtő missziójában.

Szomáliában 1991 óta tart a polgárháború, és már több tízezer ember életét követelte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez