Trump szerint nem is indulhatna az egyik riválisa

Az amerikai elnökjelöltségre pályázó, republikánus színekben induló milliárdos a The Washington Post napilapnak adott interjújában azt mondta: az egyik legfőbb riválisának számító Ted Cruz nem választható meg elnöknek, mert Kanadában született.

Az előválasztási kampányban vezető milliárdos Trump azt hánytorgatta fel, hogy Ted Cruz texasi republikánus szenátor, a mélyen vallásos keresztény jobboldaliak befolyásos táborának képviselője és támogatottja a kanadai Calgary városában született amerikai édesanya gyermekeként. Édesapja kubai bevándorló volt, aki gyermekként érkezett az Egyesült Államokba.

Donald Trump nem először kérdőjelezi meg vetélytársa “jogosultságát” az elnöki posztra. Már tavasszal felemlegette, hogy Cruz Kanadában született, most pedig a The Washington Postban úgy fogalmazott: “A republikánusoknak fel kell majd tenniük a kérdést maguknak: akarnak-e olyan elnökjelöltet, akinek évekig megkötik a kezét a bírósági perek? Ez nagy gond lesz majd, hiszen a bíróság döntése ebben az esetben évekig is elhúzódhat.”

Jogi szakértők az NBC televíziónak nyilatkozva ugyanakkor egyetértenek abban, hogy Cruz “természetes módon lett amerikai állampolgár” (vagyis nem bevándorló), ezért megválasztható az Egyesült Államok elnökévé. Az amerikai alkotmány szerint csak az lehet elnök, aki “természetes módon” lett amerikai állampolgár, bár ezen kitétel pontos jelentését nem határozza meg pontosan.

Jogi szakértők szerint ez alatt azokat kell érteni, akik az Egyesült Államok joghatósága alatt, tehát vagy az ország területén, vagy külföldön amerikai szülők gyermekeként jöttek világra. Korábban republikánus párti politikusok és aktivisták Barack Obama jelenlegi demokrata párti elnök esetében is kételyeket fogalmaztak meg e kritérium kapcsán, azt állítva, hogy a politikus Kenyában születet.

Emiatt a Fehér Ház 2011-ben nyilvánosságra hozta Obama születési anyakönyvi kivonatát, amely rögzíti, hogy az elnök Hawaii államban jött világra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez