Az igazi Sharknado – cápákat találtak egy vulkán kráterében

A cápák a horrorfilmek, rémtörténetek, és a horror-természtetfilmek igazi sztárjai. A csúcs a sharknado volt – egy zsékategóriás horror, ahol a tornádó óriáscápákat dobált a városokra. Ki hinné, hogy a természet ennél sokal abuszrdabbat tud.

A horrorfilmek tényleg teli s de teli vannak gonosz, félelmetes cápákkal –  kezdjük magával  “A Cápával,” amiből készült jó néhány folytatás, de jött aztán a Sharktopus, meg a Mega Shark and Mecha Shark is. De arra, hogy egy vulkáni kráterben éljenek lávacápák, még egyetlen horroriró sem gondolt.Még  Pillip Brennan sem, aki igazi cápaszakértő, de egyáltalán nem horroríró, hanem természetfilmes, aki a National Geographic ösztöndíjával járja a Csendes-óceán déli vidékét. Ő a Salamon-szigetek mellett, a Kavachi tenger alatti vulkán feltérképezésekor talált rá valami egészen furára.

A Kavachi egy félelmetesen gyönyörű hely – a tenger alatti vulkán csúcsa alig száz méterre van a víz felszínétől, és amikor aktív – szinte mindig az – nem csak gázokat böffent fel hatalmas buborékokban a víz fölé, de gyakran lávát is, ami akkor időszakos szigeteket alkot. A Kavachi éppen ezért igen veszélyes hely is – kevesen merészkedtek igazán közel hozzá.

Brennan éppen ezért azzal a feltételezéssel indult neki a kutatásnak, hogy a vulkán krátere gyakorlatilag kihalt – aki látott már földfelszíni vulkánt, tudja, hogy a lávamezők még egyébként lakható helyeken (bájos szubtrópusi nyaralószigeteken például) totálisan élettelen holdbéli tájak. Nos a Kavachi közel sem ilyen – a kráterben rákok, ráják, és – igen – cápák is élnek. nem is kevesen. Olyan környezetben, ahol életnek nem szabadna fennmaradni – mert a víz sokkal melegebb, és sokkal savasabb, mint amiben egy átlagos cápa megél. De a képek – amelyeket az automata kamerák visszaküldtek – nem hazudnak.

A nagy kérdés az, hogy mi történik a cápákkal – és persze a többi élőlénnyel – amikor jön a kitörés. Van-e valami hatodik érzékük – sok állatnak állítólag van – ami előre jelzi, hogy ki fog törni a vulkán, és jobb meglépni a kellemesen (kellemetlenül) meleg vízből, a hűvösebb tengerbe. Vagy pedig kitörhet az igazi sharknado – a cápákat a kitörés feldobja a levegőbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez