Tiltakozás: így csókolóznak egymással a zsidó és az arab fiatalok

Könyv talán még nem kapott akkora reklámot Izraelben, mint az a szerelmi regény, amely egy arab fiú és egy zsidó lány történetét meséli el. A művet az oktatási minisztérium kitiltotta az érettségire választható könyvek listájáról, mire magasra csapott a tiltakozás. A legütősebb akció egy videó volt.

A kezdeményezés a TimeOut Tel Avivé: zsidókat és arabokat, nőket és férfiakat, heterókat és melegeket kért fel arra, hogy csókolják meg egymást a kamera előtt. Vagyis kövessék el az oktatási minisztérium által tiltott bűnt.

Néhányan közülük már egy ideje párt alkotnak, mások most látták egymást először. De egy közös bennük: nem hajlandók ellenségek lenni.

Közben a minisztérium is visszakozott a Határ-élet című könyv ügyében. Bejelentette, hogy mégis választható az irodalom érettségire a regény. A tárca december közepén azzal indokolta tiltó döntését, hogy Dorit Rabinián műve elősegítheti az asszimilációt, az ifjúság pedig hajlamos a romantikára, és nem látja át ezt az összetett kérdést. A mostani feszült helyzetben szerinte a könyv csak szítja a viszályt, többet árt, mint használ.

A New Yorkban játszódó regény egyébként bestseller lett a tiltás nyomán. Több tanár is kötelező olvasmánnyá tette, dacolva a minisztériummal, védve a gondolkodás és a szólás szabadságát. Már készül a második kiadás. A minisztérium meghátrálásának hátterében izraeli lapok szerint ott van az is, hogy az izraeli polgárjogi szövetség kérvényére Jehuda Weinstein államügyész a tiltó döntés felülbírálását kérte.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez