30 000 – 25 000 = 30 000 – nem jön ki a matek az Iszlám Állam elleni harcban

A Defence One katonai szaklap elkezdett utánaszámolni annak, amit az amerikai hadvezetés mond. És az derült ki, hogy valami nagyon nincs rendben.

AZ Obama-doktrína az Iszlám Állam ellen egyértelmű, akármennyire is kritizálják, akármi is történik, Amerika csak a levegőből támad. Onnan viszont dögivel. A hivatalos adatok szerint több, mint 22.000 bombát dobtak le amerikai gépek Szíriában és Irakban az elmúlt évben, ami azért igen jelentős szám. Ezzel az összes Iszlám Állam elleni légicsapás 77%-át amerikai gépek hajtották végre. Ezzel pedig, a hivatalos jelentések szerint, hatalmas veszteséget okoztak az Iszlám Államnak 134 tankot, 361 Humvee-t (na persze ez valamikor az övék volt, csak odaadták az iraki hadseregnek, azok meg az Iszlám Államnak, így végül is a sajátjukat bombázták szét) 5067 épületet, 5387 harcállást, és az olajipari infrastruktúra 949 darabját bombázták porig. A cél – ezt amerikai katonai vezetők többszörösen megerősítették, hogy ezekkel a csapásokkal megöljék az Iszlám Állam harcosait. Februárban Mairie Hart a külügyminisztérium szóvivője foglalta össze a stratégiát: “Megöljük az ISIL terroristáit, és így teszünk a jövőben is, mert ők fenyegetést jelentenek ránk.” Ezt erősítette meg Steve Warren is, az iraki-szíriai akció szóvivője: “Ha az ISIL tagja vagy, megölünk. Ez a szabály.” A Pentagon novemberig 23.000 dzsihadista megölését jelentette, decemberben pedig állítólag 2.500 továbbival végeztek. Vagyis minden bombára jutott legalább egy megölt ellenség. Közben – állítólag – összesen hat civil áldozat volt. Ami azért nem tűnik annyira hihetőnek.

A gond csak az, hogy év elején, és év végén is úgy nyilatkoztak amerikai illetékesek, hogy az Iszlám Állam hadereje kb. 30 ezer főre tehető. Vagyis ha 30 ezerből megölünk 25 ezret, akkor nem 5 ezer marad, hanem 30. Ez pedig matematikailag nagyon nem jön össze. Íme a lehetséges válaszok a matematikai paradoxonra:

– Valójában jóval kevesebb dzsihadistát öltek meg, mint amennyit bejelentettek. Ez azt jelentené, hogy a “precíziós” bombák valójában sokkal kisebb hatékonysággal működnek, mint, amit a katonai szakértők becsülnek. Ahhoz pedig elég drága játékszerek, hogy így össze-vissza dobálják őket.

– Az Iszlám Állam sokkal gyorsabban egészíti ki (toborzással, erőszakkal stb.) sorait, mint vártuk. Ez pedig nagyon kellemetlen következtetéseket enged meg arra nézvést, hogy milyen mélyen ágyazódott be a helyi társadalomba, mennyire tekintik őket Irak és Szíria lakói ellenségnek stb.

– Az amerikaiaknak valójában gőze nincs arról, pontosan hányan is harcolnak az ISIS oldalán, csak mondanak egy számot. Ez pedig nem csak az amerikai felderítésre vet elég negatív fényt, hanem a háború megnyerhetőségét is megkérdőjelezi.

Még szerencse, hogy akik valóban kint vannak a terepen, és nem csak egy tízezer kilométerre levő bázisról irányítják a drónokat, azok előre tudtak haladni. Hatalmas kínlódással, de sikerült visszafoglalni Ramadit, és Szndzsárt. Így még az is lehet, hogy valóban fordulatot hoz az idei év.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez