Füvet és bogarakat ettek – de már úton a segítség

Madaját fél éve zárta körül a szír kormányhadsereg. Fél éve gyakorlatilag nem jutott be a húszezres városba ennivaló. Az emberek az éhhalál szélén vannak – de az Aszad-kormány mindeddig nem engedett.

Ha akarták volna, könnyedén elfoglalhatták volna a várost – a “védők” olyan állapotban vannak, hogy a puskát meg sem tudják emelni. De a kormányhadseregnek nem ez volt a célja – Madaja és Zanadani kiéheztetésével egy “diplomáciai alkut” szerettek volna elérni. Két hasonló nagyságú várost ugyanis a felkelők fogtak körül Latakia tartományban.  Azon a két településen alaviták alkotják a többséget. Madajában szunniták  – bár enklávében, mert a környék vegyes lakosságú vidék.

Októberben érkezett Madajában az utolsó élelmiszerszállító  konvoj – akkor is csak pár napra elegendő élelmet engedtek be. Azóta a kormányerők minden autót megállítanak a város határánál. A lakók kénytelenek voltak kimerészkedni az elaknásított mezőkre, hogy faleveleket és füvet gyűjtsenek, mert nem volt más ennivaló, de most már az sincs, mert hóvihar tombol a környéken. Most fűszerezett vizet isznak, hogy ne érezzék annyira az éhséget. Az élelmiszerárak az egekbe emelkedtek, egy kiló rizsért már 250 dollárnak (72500 forint) megfelelő összeget kérnek. A városban decemberben 23 ember halt éhen az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet tudomása szerint, köztük hat csecsemő.

A városban élők a nemzetközi közösséghez fordultak segítségért, és a Vöröskereszt munkatársai csütörtökön már bejutottak Madajába – számolt be a szervezet szíriai szóvivőjére, Pawel Krzysiekre hivatkozva a brit Guardian. Pénteken aztán megindultak a szállítmányok is – a nemzetközi nyomásnak ewngedve a damaszkuszi kormány is engedett. A BBC beszámolója szerint az ENSZ Élelmezési Világprogramjának keretében egy hónapra elengedő élelmiszert és gyógyszert visznek a településre, a segítség legkorábban vasárnap reggel érkezhet meg.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez