16 órán át segítség nélkül a fagyban – így kezdte az évet Oroszország

Ma veszi fel munkát a tíznapos karácsonyi szünet után Oroszország. Látszólag semmi említésre méltó nem történt az ünnepi időszakban, valójában azonban most derült ki igazán, milyen súlyos problémák gyökereznek a mélyben.

Részegség, veszekedés, hideg – főleg ezekről szóltak az elmúlt bő egy hét belföldi hírei Oroszországban. Máshol sem szokatlan az ilyesmi a téli szünetben.

Az idei orosz esetek azonban egy valamiben eltértek az ilyenkor szokásosaktól. Megmutatták, mennyire impotens az ellátórendszer. Ráadásul ez most kivételesen sokaknak feltűnt, hiszen az ilyen-olyan turisztikai szankciók és a hideg miatt otthon töltött tengernyi időben sokan tévéztek és interneteztek.

A legrémisztőbb és egyben legszimbolikusabb hír január 2-án, a kazah határhoz közeli Orenburg környékéről érkezett: mintegy 80 ember (köztük idősek, kismamák és gyerekek) rekedt autóban a hóban. A csupán 30 km távolságból várható segítség csak 16 óra múlva érkezett meg.

A legrészletesebb beszámolót az eset egyik áldozata, a 25 éves Pavel Guszev adta egy Youtube videóban, amelyet Putyin elnöknek címzett. Elmesélte, hogyan segítették egymást az emberek, nehogy megfagyjanak: egymás autóiba szálltak, hogy minél tovább kitartson a benzin, mások holmijaik elégetésével próbáltak melegedni. A segélyvonalak nem voltak túl készségesek. Volt olyan diszpécser, aki együttműködés és segítségyújtás helyett azt kérdezte: “Minek indultak útnak? Otthon kellett volna inkább maradni!”

A már több mint félmilliós nézettségű videóból az is kiderül, hogy a híresztelések ellenére nem érkezett forró tea a helyszínre, és melegedőpont sem volt. Viszont megesett, hogy egy traktor és egy öreg teherautó odament, aztán gyorsan távozott.

A videó végén látható felvételek a mentőbuszban készültek, a 9. percnél egy férfi kezén a fagyási sérülések is láthatóak. A 8. percben arról beszél Guszev Vlagyimir Putyinnak, hogy mennyire nagyszerű Oroszország, és hogyan segít a legújabb technikáival külföldön – de a sajátjait nem segíti.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez