A Szaharánál találták meg a világ legnagyobb őskrokodilját

Paleontológusok a világ legnagyobb óceánlakó krokodiljának megkövesedett maradványait lelték meg a Szahara szélén.

A Machimosaurus rex nevet kapott állat legalább 3 tonnát nyomott, testhossza csaknem elérte a 10 métert. Mérete mellett igen hasonlított a modern krokodilokra, kivéve keskeny orrát, amely megkönnyítette az úszást az óceánban. Csúcsragadozó lehetett az Afrikát 130 millió éve Európától elválasztó óceánban.

Federico Fanti, a Bolognai Egyetem kutatója kifejtette, óriási élőlény volt, legalább kétszer akkora, mint egy modern tengeri krokodil.  A felfedezést taglaló tanulmányt a Cretaceous Research folyóirat közölte.

A csontváznak és néhány csontnak otthont adó Tunézia a Machimosaurus rex korában egy, az óceán felé tekintő lagúna lehetett, hatalmas testű halak és teknősök élhettek itt, mindegyikük a krokodil kedvenc tápláléka. Fanti szerint ez az állat viszont az óceánban élő teknősökkel és halakkal táplálkozott, és olyan hatalmas volt, hogy biztosan a tápláléklánc csúcsán állt.

Mérete mellett a lelet azért is jelentős, mert sok mindent elárul a feltételezett, jura- és krétakor közötti – mintegy 150 millió éve – tömeges kihalásról. A Machimosaurus rexről azt tartották, ekkor pusztult ki.

Fanti kifejtette, a krokodil a 130-120 millió évvel ezelőtti tartományban élt, ami azt sugallja, hogy akkor nem zajlott tömeges kihalás. Míg mindenki azt hitte, hogy a krokodilok eme csoportja a jurakorban kihalt, valójában jól megvoltak a kréta időszakban is. A kutató szerint felfedezésükkel mintegy 20 millió évvel toldották meg az állatok időbeli elterjedésének mértékét.

Fanti úgy véli, az új lelettel kevés újdonságot deríthetnek ki a krokodilevolúcióról. Ennek az oka főként az, hogy a hüllők igen keveset változtak az idők folyamán.

Szavai szerint alapvetően csak annyit, hogy nagyobbak vagy kisebbek, a Machimosaurusnál jóval nagyobbak éltek például a szárazföldön is. A kutatást támogató National Geographic szerint a legnagyobb édesvízi krokodil, a Sarcosuchus imperator 110 millió éve élt, testhossza elérte a 12 métert, testsúlya a 8 tonnát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez