Benyomult az iszlamisták latakiai erősségébe a szír hadsereg

A szíriai kormányerők behatoltak kedden a stratégiai fontosságú Szalma nevű településre, amely a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők fő bástyája az északnyugati Latakia tartományban – közölte egy nem kormányzati szervezet.

“A szíriai hadsereg, a vele szövetséges milíciák és a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet harcosainak támogatásával, valamint az intenzív orosz légicsapásoknak köszönhetően be tudott nyomulni Szalma keleti részébe, ahol jelenleg heves harcot vív az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Fronttal és más iszlamista felkelőkkel” – ismertette Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet igazgatója.

A Földközi-tenger partvidékén található hegyes vidék, Latakia Tartúsz tartománnyal együtt a szíriai rezsim fellegvára.

A keddi offenzívát megelőzően az orosz légierő 48 óra leforgása alatt 120 csapást mért Salma körzetére. A kormányerők az utóbbi napokban számos falut visszafoglaltak a környéken. A tengerszint felett 800 méteres magasságban található Szalma 2012 júliusa óta van a felkelők kezén.

A Sana hivatalos szíriai hírügynökség által kedden idézett katonai forrás szerint a hadsereg a népvédelmi csapatokkal együttműködve folytatja az előrenyomulást Latakia tartomány északkeleti részén, és ellenőrzése alá vonta Szalma délkeleti negyedét, valamint hét környező hegyet is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez