Már a saját harcosait is élve égeti el az ISIS

Az eset, amiről csak közvetett híradásokból tudunk, állítólag Moszulban történt. A célja nem a külvilág, hanem a helyi lakosság, és a többi dzsihadista megfélemlítése.

Azokat büntették így, akik a múlt hónapban elhagyták Ramadit. Anbar tartomány fővárosa még múlt év nyarán került az Iszlám Állam kezére, majd, hosszú, véres harcok után, decemberben vették vissza az iraki kormányerők. Az Iszlám Állam harcosai keményen ellenálltak a nyomásnak – csapdákat, rejtett robbanószerkezeteket helyeztek el, az utolsó leheletükig védték a várost. De vesztettek, és voltak, akik visszavonultak.  

Őket végezték ki most – állítólag – látványos körülmények közt Moszul főterén. A Fox News értesülései szerint – őket olyan egykori moszuliak tájékoztatták, akik ma már az Egyesült Államokban élnek, de tartják valahogy a kapcsolatot az otthoniakkal – a főtéren körbe állították a “gyávákat”, majd lelocsolták benzinnel, és élve megégették. Ezzel – a helyiek szerint – az egykor másfél milliós iraki nagyváros lakóinak, és az ott állomásozó dzsihadistáknak akartak üzenni – ha feladják Moszult, halál fiai.

Az iraki kormányerők délről, északról pedig a kurd milíciák már megközelítették Irak második legnagyobb városát – Hajdar al-Abadi, iraki miniszterelnök szerint 2016-ban mindenképpen vissza akarják foglalni a dzsihadistáktól a várost, amelyet 2014 nyarán gyakorlatilag egy puskalövés nélkül szerzett meg az Iszlám Állam – az iraki csapatok fejvesztve menekültek a terroristák láttán.

Szakértők szerint ugyanakkor a folyamatos belső ellenségkeresés, a tisztogatások és a növekvő belső terror azt jelzik, hogy az Iszlám Állam egyre gyorsabban dezintegrálódik, és vezetése egyre kétségbeesettebben igyekszik híveit megtartani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez