„Nem az abortusz, hanem a nők elleni támadás ez” – Jennifer Lawrence

Egy nemrég adott interjúban beszélt arról a színésznő, hogy mit jelentett számára a Planned Parenthood nevű szervezet tinédzserkorában.

Elmondta, hogy véleménye szerint a 2015-ös fegyveres támadás nem az abortusz, hanem a nők elleni támadás volt (a tavaly év végén történt vérengzésről itt írtunk korábban). Azóta egyébként az amerikai kormány benyújtott egy javaslatot, amivel megvonnák a Planned Parenthood támogatását.
A nonprofit egészségügyi intézményben többek között terhesség megszakítást és egészségügyi ellátást nyújtanak. Lawrence pedig maga is volt, hogy innen szerezte be fogamzásgátlóját.
„Anyukám nagyon vallásos volt, amíg én felnőttem” – mondta el a Glamournak. – „Most már annyira nem. Mindenesetre nem jutottam volna fogamzásgátlóhoz, ha nincs a Planned Parenthood. Egyszerűen nem tudtam volna óvszert és tablettát szerezni, amire egy tinédzsernek szüksége lehet.”
Lawrence egyébként többször szólalt már meg gender-ügyben. Tavaly egy esszét publikált a nemi egyenlőségről, majd beszélt a Hollywoodi szexista hozzáállásról.
„A női fizetésegyenlőtlenség egy valós probléma, amiről rengetegen nem tudnak. Az Éhezők Viadalával megdöntöttük a női főszereplős filmek bevételének rekordját, de én ezt nem is realizáltam. Nőként nem tudjuk, hogy eleve hátrányból indulunk, csak mert rendelkezünk egy vaginával. Egészen addig nem tudtam meg, amíg nem láttam a híreket: „annak ellenére, hogy nő”. Nem tudtam, hogy erre figyelni kell. Na, vajon hogy sikerült a kis vaginának ez az óriási eredmény? Egy egész filmet vittem el a hátamon, csak az a kérdés, hogy voltam rá képes, hiszen havonta menstruálok.”

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez