Halálos iramban – terrorverseny a nyugati halottakért

Egyre többet tudunk a véres burkinai eseményekről – úgy ltászik az afrikai országban, ahogy múlt évben Maliban is, az al-Kaida támadott. Így az áldozatok egy pusztító verseny áldozatai lettek.

Az Irak és Szíria egyes részein 2014-ben kalifátust kikáltó erőszakszervezet hamar a világ legveszélyesebb terrorhálózatává nőtte ki magát. Előretörésének többek között az oka, hogy hatásos az interneten terjedő propagandájuk illetve, hogy az általuk uralt területeken megvalósították, lényegében kikényszerítették a radikális iszlám törvénykezést.

Korábban az Al-Kaida jelentette a nemzetközi közösség számára a legnagyobb veszélyt. A 2001. szeptember 11-i merényletek, a 2004-es madridi vonatrobbantások és a 2005-ös londoni terrortámadás mögött is a szervezet szélsőségesei álltak.

Nem csak tagokat tobroztak, hanem „Inspiráció” című interneten megjelenő magazinjukkal tőlük független terrorsejtek létrehozására és támadások elkövetésére búzdítottak – illetve leírást nyújtottak például bombakészítéshez.

A Carnajev testvérpár egy ilyen útmutató alapján szerelte össze a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantáshoz használt pokolgépeket.

Két évvel ezelőttig az Al-Kaida tagja volt maga az Iszlám Állam is. A vezetőik között azonban ideológia nézetkülönbségek majd hatalmi harcok alakultak ki, így a két szervezet különvált. A szakítás pedig korántsem volt békés: a szíriai polgárháborúban dzsihádistáik egymás ellen is harcolnak.

A konfliktus nem csak fegyveres, a két szervezet tagokért és támogatásért is küzd. A terrorakciók célja nem csupán a félelemkeltés, hanem toborzó eszköz is a potenciális dzsihádisták meggyőzésére.

A terrorhálózatok felépítésükből adódóan könnyen veszthetnek sejteket vagy egész csoportokat. Szerveződésük ugyanis feudálisnak mondható, a “bajaán” vagyis a hűségeskün alapul, amely egyfajta szerződés vezető és vezetettek között. Az Al-Kaida szomáliai szövetségese az As-Sábaáb visszaszorulása után több helyi mílicia csoportot elvesztett, akik az Iszlám Államnak fogadtak hűséget. Vezetőjük ezért azal fenyegett, hogy – idézzük – elvágja azok torkát akik másik dzsihádista mozgalomhoz csatlakoznak.

Elemzők szerint a tavaly novemberi bamakói túszejtés mögött az állhatott, hogy az Al-Kaida – az Iszlám Állam által elkövetett, több mint 130 áldozattal járó párizsi merényletsorozat után – megmutassa, mitsem vesztett erejéből.

A mostani Burkina Fasói támadásnak is hasonló célja lehetett.

Az elmúlt két hétben az Iszlám Államot mintegy 13 merénylettel hozták összefüggésbe, míg az Al-Kaida csak az Ás-Sabáabnak tulajdonított robbantások és a katonai bázis elleni támadás révén került be a hírekbe.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez