Marokkóban fogták el az egyik párizsi gyanúsítottat

Őrizetbe vettek egy marokkói származású belga állampolgárt hétfőn a marokkói hatóságok a november közepén Párizsban elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben.

A rabati kormány arról számolt be, hogy az őrizetbe vett férfi, Gelel Attara közvetlen kapcsolatban állt a támadókkal. A 26 éves gyanúsított a marokkói külügyi tárca tájékoztatása szerint korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges an-Nuszra Front oldalán harcolt Szíriában, majd az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozott.

A minisztérium azt közölte, hogy a százharminc ember életét kioltó párizsi terrortámadással összefüggésbe hozott gyanúsítottat január 15-én vették őrizetbe a Casablancától nem messze található Mohammedia városában.

“Az egyik saint-denis-i öngyilkos merénylővel együtt utazott Szíriába” – derült ki a rabati belügyminisztérium közleményéből.

A tárca azt is tudatta, hogy a gyanúsított kiképzést kapott különféle fegyverek használatából és gerilla-hadviselésből, Szíriát Törökországon keresztül hagyta el, majd Németországon, Belgiumon és Hollandián keresztül jutott el Marokkóba.

A belga szövetségi ügyészség később közölte, hogy Gelel Attarát távollétében tavaly július végén ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság terrorszervezetben való részvétel miatt.

A párizsi terrortámadás elkövetői közül többen marokkói származású belgák voltak, így az akció kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően. Korábban Abaaoud is dzsihadistaként harcolt Szíriában. A nyomozók szerint a most elfogott gyanúsított is ott került vele kapcsolatba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez